Izrael drži palestinsku vlast nemoćnom

sanel
By sanel

Predsjednik Palestinske uprave (PU) Mahmoud Abbas je rekao da će Izrael morati preuzeti odgovornost za upravljanje Palestinom ako propadnu mirovni pregovori sa Tel Avivom. 

“Ako se obustave pregovori, izraelska vlast će biti odgovorna za ekonomsku situaciju i za plaće (palestinskih) uposlenika, radnika i poljoprivrednika, za zdravstvo i obrazovanje, baš kao i prije osnivanje Palestinske uprave”, kazao je on novinarima koji su ga posjetili u predsjedničkom sjedištu u Ramallahu.

“Također će biti odgovorni za sigurnost, što znači da će Izrael nositi potpunu odgovornost. Nadamo se da neće doći do toga, nego da ćemo doći do rješenja”, rekao je on.

Abbas je upozorio da bi u slučaju propasti izraelsko-palestinskog mirovnog procesa mogla biti donijeta odluka o raspuštanju Uprave, čime bi na Izrael prešla odgovornost za 2,5 miliona Palestinaca, prenijele su agencije.

U obraćanju grupi izraelskih novinara, Abbas je kazao da je izraelska politika ostavila njegovu Vladu na Zapadnoj obali nemoćnom, te da će u slučaju da se nastavi ovim putem on pustiti “Izrael da dođe i da vodi ovu Upravu”.

Formiranje države

Prema njegovim riječima, PU je stvorena u sklopu jedne od faza na putu ka formiranju nezavisne palestinske države, po sporazumima dostignutim 1993. godine, prenosi Tanjug.

Ukoliko PU neće voditi formiranju države, njeno postojanje nema smisla, rekao je Abbas.

Predsjednik PU je rekao da bi za nastavak razgovora Izrael morao da zamrzne izgradnju naselja na Zapadnoj obali rijeke Jordan i u Istočnom Jerusalemu, kao i da u njihovom fokusu budu konačne granice, prenio je Associated Press.

“Ukoliko Izrael vjeruje u princip dvije države za dva naroda, hajde da sjednemo za sto i vidimo gdje su granice Izraela, da definiramo granice, gdje su granice Izraela a gdje su granice Palestine”, rekao je Abbas.

“Granice između Izraela i palestinske države moraju biti definirane u narednih mjesec, dva ili tri mjeseca, ako će pregovori biti nastavljeni”, kazao je Abbas.

“To su svega dva zahtjeva, a ne desetine različitih uslova, kako to pokušava da se predstavi u Izraelu”, dodao je on, prenio je Itar-Tass.

Obnavljanje pregovora

Krajem jula prošle godine obnovljen je poslije skoro trogodišnjeg prekida mirovni proces između Izraelaca i Palestinaca i ograničen na devet mjeseci, što ističe 29. aprila.

Abbas je ukazao da američki posrednici insistiraju na produženju tog roka na još devet mjeseci, ali Palestinci smatraju da je potrebno fokusirati se na granice buduće palestinske države.

Abbas je, također, podsjetio da se Tel Aviv obavezao da oslobodi 104 palestinska zatvorenika do početka ove runde pregovora, i istakao da posljednja grupa od 26 zatvorenika treba da bude oslobođena nezavisno od toga da li će biti postignut dogovor o nastavku pregovora.

Zvaničnik u Vladi izraelskog premijera je osudio Abbasove izjave, nazvanog Abu Mazen, rekavši da pokazuje nedostatak palestinske posvećenosti mirovnom procesu.

“Onaj koji želi mir ne predstavlja stalno uslove za koje zna da Izrael ne može da pristane”, rekao je izvor koji je htio ostati anoniman. “Abu Manzen želi samo da nešto dobija, dok istovremeno odbija da da nešto zauzvrat. 

AP ističe da su dvije strane suprotstavljenih mišljenja oko uslova za nastavak razgovora, kao i da nije postignut očigledan napredak o glavnim pitanjima.

Američka agencija, također, podsjeća da su Palestinci podijeljeni od 2007. kada je pokret Hamas preuzeo od suparničkog Abbasovog Fataha kontrolu nad Pojasom Gaze, dok predsjednik PU upravlja nekim oblastima Zapadne obale.

(AJ Balkans)

Share This Article