Zakon o prebivalištu je antimuslimanki

sanel
By sanel

Želim da zahvalim Željki Cvijanović što je konačno otkrila ono što mi u Prvom martu tvrdimo od samog početka: da je pokrovitelj nasrtaja na slobodu kretanja građana nesrpske nacionalnosti u ovom entitetu Delegacija Evropske komisije, odnosno specijalni predstavnik EU Peter Sorensen.

Uvjereni smo da su sva do sada predložena rješenja dio zajedničke antimuslimanske agende EUSR-a i SNSD-a i da je jedina poenta pokretanja izmjena važećeg Zakona o prebivalištu to da se zna gdje se u svakom trenutku nalazi svaki građanin ove zemlje islamske vjere – izjavio je koordinator Koalicije Prvi mart Emir Suljagić, regirajući na stavove predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović o odluci o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a.

– Nemojte se zavaravati, ovo je antimuslimanski zakon. Prebivalište desetina hiljada državljana BiH koji žive u Srbiji zadnjih deset godina i kojima je MUP entiteta RS ovaj vikend ostavio otvorena vrata da obnove lične dokumente da bi mogli glasati na narednim izborima iako već deset godina žive u Srbiji, nije i neće biti predmet provjere. Ono što treba da bude jasno jeste da kada dođe do potpunog kraha izbornog procesa u BiH, za to će biti odgovoran Peter Sorensen. Ali, ko god misli da ćemo mi u Prvom martu i bilo koji povratnik svojim glasanjem na izborima legitimirati administrativno etničko čišćenje kojim već prijeti ministar unutrašnjih poslova, živi u zabludi – dodaje Suljagić.

(vijesti.ba)

Share This Article