NY: Muslimani traže da njihovi vjerski praznici budu neradni dani

sanel
By sanel

Muslimani u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) traže da islamski vjerski praznici u javnim školama u tom gradu budu neradni dani, javlja Anadolu Agency (AA). Američki list “The New York Times” piše kako muslimani iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Egipta, Sirije, Pakistana i Bangladeša traže da se islamski vjerski praznici u školama u tom gradu uvedu kao neradni dani. Muslimani također traže od vlasti da se tokom Ramazanskog i Kurban bajrama obustavi nastava u javnim školama u gradu.

Osim toga, zahtijevaju da gradske vlasti poduzmu korake kako bi policija prestala da nadgleda njihove domove, što je praksa koja je počela nakon terorističkih napada u SAD-u 11. septembra 2001.

Zanimljivo je da mnogi ugledni zvaničnici u New Yorku podržavaju ideju da se muslimanki vjerski praznici uvedu u školski kalendar kao neradni dani.

Inače, već nekoliko dana muslimani New Yorka organizuju proteste kako bi ubijedili gradske vlasti da bi priznavanje islamskih praznika bio znak “priznavanja, inkulizije i poštivanja”.

Prema nekim procjenama, u New Yorku trenutno živi oko 600.000 do milion muslimana, dok oko 10 posto učenika u školama u tom gradu čine muslimani.

Kršćanski i jevrejski praznici u javnim školama u tom američkom gradu su priznati kao neradni dani.

(AA)

Share This Article