Zaljevske zemlje dogovorile da smire tenzije

sanel
By sanel

Ministri vanjskih poslova Zaljevskih zemalja dogovorili su da okončaju višemjesečne tenzije između Katara i drugih država u šestočalnom Vijeću za saradnju Zaljevskih zemalja oko pitanja Muslimanske braće.

Na vanrednom sastanku u četvrtak u Rijadu, ministri su se složili da politike članica GCC-a ne trebaju međusobno potkopavati “interese, sigurnost i stabilnost” ovih zemalja, navodi se u saopćenju.

Takve politike također ne smiju utjecati na “suverenitet” države članice, dodaje se.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein opozvali su svoje ambasadore iz Katara prošlog mjeseca, optužujući ga u miješanje njihovih unutrašnjih poslova i podržavanje Muslimanske braće.

Tada su šefovi ovih država izjavili da Doha nije uspjela ispuniti obećanje katarskog emira Sheikha Tamima bin Hamada Al Thanija da se ne miješa u politiku drugih zemalja, koje je dao prošle godine na samitu u Rijadu, zajedno s kuvajtskim emirom i saudijskim kraljem.

Neslaganja oko Mursijevog svrgavanja

Tokom sastanka u Rijadu u novembru, kuvajtski emir Sheikh Sabah Al Ahmad Al Sabah pokušao je smiriti tenzije između saudijskog kralja Abdullah Bin Abdulaziz Al Saud i katarskog šeika Tamima.

U četvrtak su se ministri vanjskih poslova sastali u zračnoj bazi u Rijadu i dogovorili “mehanizam provedbe” novembarskog dogovora, navodi se u saopćenju GCC-a.

Tenzije su nastale jer je Doha podržala egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, dok je većina Zaljevskih zemalja pozdravila njegovo svrgavanje prošlog jula.

Saudijska Arabija i druge zaljevske monarhije dugo su bile neprijateljski raspoložene prema Mursijevoj Muslimanskoj braći, plašeći se da bi njihova politika mogla uništiti autoritet tih zemalja.

Tenzije koje su rasle mjesecima kulminirale su u februaru, kada je Abu Dhabi opozvao ambasadora iz Dohe iz protesta protiv “uvreda” na račun Ujedinjenih Arapskih Emirata koje je iznio egipatski imam Yusef al-Qaradawi, koji je također katarski državljanin.

(AJ Balkans)

Share This Article