Erdogan oštro: Očistit ćemo hodnike, razbit ćemo bandu!

sanel
By sanel

Turski premijer Erdogan nastavlja borbu protiv svojeg nekadašnjeg saveznika Gulena, obećavajući da će ukloniti sve aspekte “paralelne strukture” u pravosuđu, navodi Hurriyet Daily.

Oni koji počine zločin i njihovi saradnici, prije ili kasnije će se pojaviti na sudu i platiti cijenu za ono što su činili, rekao je Erdogan na sastanku parlamentarne grupe 15. aprila.

“Mi ćemo sigurno očistiti hodnike i sudnice od tih bandi kao što smo očistili hodnike državnih zgrada od svih bandi u prošlosti. No, to nije lahko učiniti, preko noći. To je period od posljednjih 35 godina”.

Pravosudne organe je optužio zbog više slučajeva puštanja na slobodu osumnjičenika za razna nedjela. Sud u Adani je nedavno pustio na slobodu policijske zvaničnike, od kojih su dvojica šefovi, uhapšene zbog navodne špijunaže. Vrhovno vijeće sudaca i tužitelja ( HSYK ) je sve to gledalo kao da gleda film.

“Je li to samo moj problem? Je li to samo problem AK Partije ili zabrinute vlade? Je li to problem Turske? Šta može biti gore od prisluškivanja predsjednika ove države, premijera, načelnika Glavnog štaba i sudaca i tužitelja?”

Kritikujući opozicione stranke i druge ustanove zbog pasivnosti, kazao je kako će nastaviti braniti zakon i pravdu.

“Neki se klanjaju ucjenjivačima. Neki su možda suočeni sa nizom prijetnji. Neki su možda opijeni, ali ćemo pažljivo pratiti te nezakonitosti, i razbiti tu bandu bez straha i posustajanja”.

Turski premijer također je optužio Gulenov pokret da se udružio sa armenskim lobijem u SAD protiv Turske, referirajući na donošenje Rezolucije o genocidu nad Armencima u američkom Senatu.

“Vrlo, vrlo opaka kampanja se vodi protiv Turske u saradnji sa armenskim lobijem.. Mi sažaljivo gledamo te ljude i njihovu izdaju, jer to nije ništa drugo nego izraz nemoći. To nije ništa drugo nego bunilo krugova koji su dobili vrlo oštar odgovor naroda na izborima 30. marta”, kazao je Erdogan.

Erdoğan nije otkrio detalje kako je Gulenov pokret mogao biti povezan sa Armencima, ali provladini mediji su objavili da je “Pokret” finansirao izbornu kampanju američkog senatora Roberta Menendeza, koji je u američkom senatu inicirao donošenje rezolucije.

Kampanju protiv Turske nastavljaju strani mediji i komentatori, rekao je Erdogan ukazujući na Seymoura Hersha, Pullitzerom nagrađenog američkog novinara koji je objavio da je Turska stajala iza hemijskog napada prošle godine u Siriji.

“Turska nije zemlja čiji će ugled potamniti naručene kolumne, pogrešni izvještaji ili novinski izvještaji.”

(Vakat.ba)

Share This Article