Rijad smijenio zapovjednika obavještajaca

sanel
By sanel

Saudijska Arabija je smijenila čelnika obavještajne službe, princa Bandara bin Sultana, glavnog zvaničnika zaduženog za sirijski konflikt.

Bandar je smijenjen “na vlastiti zahtjev”, izvijestila je državna informativna agencija.

Njegovo mjesto je preuzeo Yousef al-Idrissi.

Bandar, bivši ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama, u svijetu je priznat kao jedan od najutjecajnijih političkih moćnika na Bliskom istoku.

Napustio je zemlju na više mjeseci zbog zdravstvenih razloga, a diplomate smatraju da je bio marginaliziran u saudijskim naporima da podrže pobunjenike u borbi protiv Vlade sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Prebačene dužnosti

Diplomate kažu da su njegove dužnosti prebačene na ministra unutrašnjih poslova, princa Muhammada bin Nayefa, koji je vodio akcije protiv Al-Kaide nakon serije smrtonosnih napada u Saudijskoj Arabiji između 2003. i 2006. godine.

Bandarov način rješavanja sirijskog problema je doveo do kritika Sjedinjenih Američkih Država, kazale su diplomate.

Sam Bandar je zamjerio SAD-u zbog odluke Washingtona da vojno ne intervenira u Siriji te zbog sprečavanja saveznika u dopremanju prijeko potrebnog oružja pobunjenicima, rekli su diplomati.

Mediji pod kontrolom sirijskog režima te njihovi saveznici u Libanu učestalo su kritizirali Bandara, optužujući ga za podršku sunitskim borcima u Siriji.

(AJ Balkans)

Share This Article