Mursi napustio sudnicu pokazujući znak “Rabia”

sanel
By sanel

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohammad Morsi, kojem se sudi zajedno sa 130 osoba, napustio je današnje suđenje pokazujući znak “Rabia”, javlja Anadolu Agency (AA). Tokom suđenja, koje je nastavljeno u Policijskoj akademiji u Kairu, Morsi je u znak protesta okrenuo leđa delegaciji suda.

Advokat u timu odbrane Mohammad ed-Dimati izrazio je negodovanje na ročištu, jer im nije bilo dozvoljeno da komuniciraju sa osuđenicima.

“Advokatski tim odbrane neće biti samo dekor na ovom suđenju i iskoristiće sva svoja prava”, poručio je Dimati.

Avdokati odbrane i danas su raspravljali sa sudijama zbog staklene prostorije, u kojoj sjede optuženici tokom suđenja. Advokati odbrane tvrdili su kako im staklene prostorije predstavljaju prepreku u komunikaciji sa branjenicima. Morsi i drugi optuženici, tom prilikom okrenuli su leđa sudijama u znak protesta.

Sudija Šaban eš-Šami upozorio je optuženike, na šta je jedan od lidera Organizacije muslimanske braće İsam el-Aryan odgovorio kako su oni odvojeni od svog tima odbrane i ne mogu komunicirati sa njima.

“Odvojili ste nas staklom od ostatka suda i još pitate zašto vam okrećemo leđa. Mi poštujemo sud i zakone, ali tražimo od vas da sklonite ove staklene kaveze. Izvadite nas odavdje, mi nemamo šta tražiti ovdje”, naglasio je Aryan.

Kako bi okončao rasprave, sudija je počeo čitati optužnicu, a nakon zahtjeva advokatskog tima odbrane za konsultacije sa optuženicima, sudija Šaban odobrio je pauzu od 15 minuta.

Tokom pauze, advokati Osama el-Hulu i Mohammad ed-Dimati razgovarali su prvo sa Morsijem, a zatim i sa ostalim optuženicima, nakon čega su optuženi klanjali podne namaz u staklenoj prostoriji u kojoj su bili smješteni.

(AA)

Share This Article