BiH: Ruskim dobrovoljcima slava, muslimanskim dobrovoljcima progon i zatvor

sanel
By sanel

Jučer se širom manjeg bh. entiteta proslavljao Dan Ruskih dobrovoljaca koji su sudjelovali u agresiji na BiH. Ovaj datum je upisan u kalendar značajnih historijskih događaja za RS, a 12. april je izabran zbog činjenice da je 1993. godine na brdu Zaglavak poginuo prvi ruski dobrovoljac Konstantin Bogoslovski.

Tačan broj dobrovoljaca iz Rusije koji su ratovali na strani snaga Vojske RS-a nije poznat, ali se u haškim dokumentima navodi da ih je bilo između 350-400, a da je najmanje njih 70 poginulo u minulom ratu.   

Smatra se da su neki od ruskih dobrovoljaca umiješani i u ratne zločine, te da su zajedno sa trupama Ratka Mladića u julu 1995. godine ušli u Srebrenicu.

O njihovom učešću u ratu danas svjedoče brojni nadgrobni spomenici, na primjer spomenik ruskim dobrovoljcima koji se nalazi u Višegradu a koji je izgradila Vlada RS. Samo u taj grad je 2. januara 1993.godine pristigla jedinica kozaka koju je činilo oko 50 ljudi, piše Aleksandar Kravčenko u tekstu “Brojnost ruskih dobrovoljaca”.

U Olimpijskom centru „Jahorina”, 20 km od Sarajeva, bila je smještena jedinica “Beli vukovi”. Ova je jedinica učestvovala u mnogim poznatim operacijama 1994-1995. godine, navodi Kravčenko.

O učešću ruskih dobrovoljaca svjedoče i knjige, i video snimci. Ruski pjesnik Eduard Limonov je sa novinarima i haškim optuženikom Radovanom Karadžićem obilazio ratišta oko Sarajeva i pucao po opkoljenom gradu.

Zanimljiv je i primjer Aleksandra Škrabova, koji je bio u BiH 1992. godine kao pripadnik ruskog bataljona UNPROFOR-a. Vratio se u Rusiju, a onda se ponovo vratio u Bosnu i Hercegovinu i stao na čelo ruskih plaćenika. Poginuo je na Nišićkoj visoravni, a grob mu se nalazi u Donjim Miljevićima.

Nekolicina bivših dobrovoljaca iz Grčke, Rusije, Rumunije i Ukrajine i danas žive u zabačenim selima u RS, gdje primaju penzije i invalidnine. U manjem bh. entitetu oni se slave kao heroji. U Višegradu im je danas sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve služilo parastos, a bila je prisutna i gradska svita, porodice poginulih ruskih plaćenika i preživjeli ruski plaćenici sa ratišta iz BiH.

Na drugoj strani, svaki dobrovoljac iz muslimanskih zemalja koji se borio na strani Armije BiH, unaprijed se proglašava za teroristu i pripadnika Al Kaide. Treba li i napominjati da jedan od njih još uvijek leži u zatvoru – Imigracionom centru, sve od 2008. godine, i to bez obrazloženja?

Abu Hamza Imad el-Husein, prema procjeni Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, predstavlja prijetnju za bezbjednost BiH. Evropski sud za ljudska prava u Strasbouru je 2012.g. donio odluku kojom se zabranjuje njegova deportacija u Siriju, ali on ostaje zatvoren u imigracionom centru u Istočnom Sarajevu pod nadzorom Državne agencije za strance. I nema uvida u detalje optužnice.


Abu Hamza/Foto Saff

(Vakat.ba)

Share This Article