Bennett: Ako se Palestinci oslobode, odlazim

sanel
By sanel

‘Stranka će istupiti iz koalicije ako se oslobode ubice državljana Izraela’, napisao je izraelski ministar ekonomije.

Ako se oslobodi 30 palestinskih zatvorenika napustit ću koaliciju, izjavio je Naftali Bennett, izraelski ministar ekonomije i lider ultradesničarske stranke Hebayit Hayehudi (Jevrejska kuća), koja je jedna od koalicionih partnera izraelske Vlade, javlja novinar Agencije Anadolija.

“Vodeći ljudi partije okupili su se i donijeli odluku o istupanju stranke iz koalicije u slučaju oslobađanja onih koji su ubili izraelske državljane”, napisao je Bennet na svom Facebook profilu.

Bennett je i ranije izjavio da će napustiti vladajuću kolaliciju, a njegova pratija zauzima 12 od 120 poslaničkih mjesta u izraelskom parlamentu Knessetu.

Pristup konvencijama

Ranije su Ujedinjeni narodi saopćili kako su ocijenili da su palestinski zahtjevi za pristup međunarodnim sporazumima i konvencijama u skladu s međunarodnim procedurama, prenose agencije.

Ove zahtjeve je generalnom sekretaru UN-a predao 2. aprila palestinski predstavnik u UN-u Riyad Mansour.

Pravne službe UN-a su “utvrdile kako su instrumenti za priključenje dobro napisani”, objasnio je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

U skladu s procedurom, sekcija UN-a za sporazume obavijestila je o tome države članice.

“Svaka država članica treba se izjasniti o pravnim problemima koje bi mogla izazvati ovakva pristupanja”, navode iz saopćenja.

(Agencije)

Share This Article