Potvrđene kazne egipatskim aktivistima

sanel
By sanel

Egipatski sud potvrdio je trogodišnje zatvorske kazne ranije izrečene aktivistima osuđenim za kršenje kontroverznog zakona o zabrani protesta.

Trojica osuđenih, uključujući osnivača Šestoaprilskog pokreta Ahmeda Mahera, istupili su u javnost 2011. tokom ustanka u kojem je svrgnut Hosni Mubarak.

Vojne vlasti, koje vode Egipat otkako su svrgnule predsjednika Muhameda Mursija, osudile su ih na zatvorske kazne nakon što su zabranile sve proteste osim onih koje odobri policija.

Kritike egipatskom pravosuđu

Egipatsko pravosuđe na udaru je zemalja Zapada i organizacija za zaštitu ljudskih prava nakon što su prošlog mjeseca izrečene masovne smrtne kazne pripadnicima i pristalicama Muslimanske braće, pokreta kojem pripada i Mursi.

Vođa Muslimanske braće Mouhammed Badie, koji u pritvoru čeka suđenje za podsticanje na nasilje u Egiptu, prošle sedmice odbacio je optužbe Vlade da su Muslimanska braća umiješana u terorizam.

“Narod neće prihvatiti vojnog tiranina”, naglasio je, misleći na Abdul-Fattaha al-Sisija, koji važi za favorita na predstojećim predsjedničkim izborima, rekavši da je on “proizveo terorizam”.

Badie je pozvao sudije da ne dozvole da se egipatski sudovi politiziraju.

(Al Jazeera)

Share This Article