Protest u Nedžarićima: Građani Sarajeva traže pooštravanje mjera sigurnosti

sanel
By sanel

Završen je protest nekoliko stotina građana Sarajeva, koji su se okupili oko 12 sati u naselju Nedžarići,  kako bi izrazili negodovanje zbog puštanja na slobodu Semira Rastodera (25), koji je 1. aprila automobilom usmrtio majku dvoje djece 27-godišnju Havu Dovadžija-Šljivić. Tokom protesta kojem je prisustvovalo nekoliko stotina građana potpisivana je i peticija kojom se traži bolja zaštita građana u saobraćaju.

Građani su tokom jednosatnog protesta nosili transparente na kojima piše: “Radite svoj posao ili odstupite sa njega”, “Ubice u zatvor”, “Pravda za Havu i druge žrtve”.

Kako kažu, okupili su se da na miran način ukažu na nepravdu koja je učinjena i koja se i dalje čini te oručili da se “ne smije nijemo posmatrati nepravda”.

Pažnju prisutnih su privukle dvije djevojčice koje su nosile transparente na kojima piše: “Naučili su me da na zeleno prelazim ulicu. Sad ne smijem”, “I ja bih da pređem ulicu”.

U dva navrata na nekoliko minuta blokiran je i saobraćaj u Bulevaru Meše Selimovića, gdje se održava protest, a blokirali su ga prvo motociklisti, a zatim grupa građana koji su na ovaj način odali počast poginuloj sugrađanki. No, saobraćaj je ubrzo ponovo uspostavljen.

Na protestima organiziranim na Dan grada Sarajeva,  građani su tražili od vlasti da pooštre mjere sigurnosti u glavnom gradu BiH, odnosno da se mijenjaju zakonski propisi koji omogućavaju puštanje na slobodu onih koji su počinili ovako teška krivična djel

Tokom protesta organizovano je i potpisivanje peticije kojom se traži veća zaštita građana u saobraćaju.

Nevladine organizacije iz Sarajeva traže hapšenje Semira Rastodera

Koordinacija bošnjačkih NVO, regija Sarajevo oštro osuđuje puštanje na slobodu Semira Rastodera koji je nakon što je svjesno kršeći više saobraćajnih propisa, prolazeći kroz crveno svijetlo na semoforu i vozeći preko dozvoljene brzine, usmrtio Havu Šljivić-Dovadžija, 27-godišnju majku dvoje malodobne djece.

Koordinacija bošnjačkih NVO zahtjeva od MUP-a Kantona Sarajevo i Kantonalnog Tužiteljstva da prestanu prebacivati odgovornost jedni na druge i da odmah uhapse Semira Rastodera, koji je od ranije poznat policiji, i odrede mu pritvor i time spriječi da ovaj nadobudni mladić počini još neki zločin.

Ostavljanje na slobodi Semira Rastodera šalje izuzetno zabrinjavajuću poruku građanim BiH, poruku nesigurnosti i što je za Koordinaciju bošnjačkih NVO posebno opasno, pokazuje se nemoć države prema sitnim kriminalcima. Nameće se pitanje kako će  se onda Država izboriti sa ozbiljnim kriminalom, sa korupcijom, nepotizmom, sa eventualnim pokušajima rušenja Države.

Zbog ozbiljnosti situacije, Koordinacija bošnjačkih NVO poziva VSTV da se uključi u ovaj slučaj i vrati nadu građanima u pravnu Državu.

(bhrt.ba)

Share This Article