Šef Mozille donirao novac za zabranu gay brakova i dobio otkaz

sanel
By sanel

Prije dvije sedmice Brendan Eich imenovan je izvršnim direktorom Mozille.

Nakon toga u javnost je dospjela informacija da je Eich 2008. godine donirao hiljadu dolara za “Proposition 8”, kalifornijsku inicijativu koja se zalagala za zabranu gay brakova.

Usred lavine kritika u medijima, iz Mozille je došla vijest da je Eich dao otkaz. Je li ovo znak porasta militantne tolerantnosti u Silikonskoj dolini, pita se NY Times.

Jedan dio medija pita se je li njegova ostavka opravdana tj. je li to što ne podupire gay brakove dovoljno dobar razlog da ne bude na čelu važne kompanije. Neke stranice smatraju kako zbog svog stava ne bi smio biti na toj poziciji. Stranica OKCupid u poruci je zamolila svoje klijente da ne koriste Firefox. Mnogi zaposlenici Mozille javno su protestirali protiv Eicha.

Drugi dio medija piše kako Mozilla nije obična kompanija. Radi se i o aktivističkoj organizaciji, zbog čega je ovakva brza reakcija nakon otkrića o Eichovom potezu očekivana. Također napominju kako su uoči njegovog imenovanja tri člana Mozillinog odbora dala otkaz jer su smatrali da je on kriva osoba za poziciju izvršnog direktora.

(Index.hr)

Share This Article