Mostar: Izlet, akcija pošumljavanja i svečanost za 360 jetima iz BiH

sanel
By sanel

Akcijom pošumljavanja brda Fortice iznad Mostara jučer je održan jednodnevni izlet za 360 djece iz cijele Bosne i Hercegovine bez jednog ili oba roditelja. Pokretač ideje okupljanja jetima bilo je Udruženje “Osmijeh jetima” iz Mostara.

U akciji pošumljavanja učestvovali su još predstavnici Osnovne škole “Mujaga Komadina” Mostar, Agromediteranski fakultet u Mostaru, Kulturno-edukacijski centar “Istanbul”, Muftijstvo mostarsko, Oružane snage Bosne i Hercegovine, turska humanitarna organizacija IHH, Eko Udruženje “Fortica”, Udruženje “Moj grad” i brojni građani Mostara.
 
Okupljanje djece bez roditelja u Mostaru nastavak je uspješne saradnje Udruženja građana “Osmijeh jetima” iz Mostara sa Vladom Republike Turske i njenim diplomatskim predstavništvima u Bosni i Hercegovini.
 
“Danas smo ovdje da simbolično označimo značaj očuvanja njenih dobara i njene budućnosti. Bosna i Hercegovina nije sama”, kazao je je Murtaza Yetis, turski parlamentarac i član vladajuće truske AK partije u izjavi za Anadolu Agency.
 
Hamza Radmilović iz Sarajeva je bio među 360 djece koji su danas posadili svoje drvo nade. Kazao je da je oduševljen što učestvuje u ovoj plemenitoj akciji. Smatra kako je ova akcija simbol njihovih zajedničkih nada i nastojanja za bolju i sretniju budućnost.
 
“Kad porastem i budem čovjek, ova će šuma biti velika i ja ću s ponosom pričati o njoj”, kazao je Hamza.
 
Akcija u Mostaru je realizirana kroz program Dan za jetime, a koji su predhodnih godina IHH-a i Kulturno-edukacioni centar “Istanbul” prošle i pretprošle godine realizirali u Sarajevu i Srebrenici.
 
“Danas radimo veliko dobro i veliki hair. Naše Udruženje na podrućju HNK okuplja oko 260 djece. Njihove majke su mahom nezaposlene, a sve žele odgojiti djecu u duhu naše tradicije i naših običaja. I Svaka pomoć u tom smislu nam je dobro došla”, kazala je Merima Đono, predsjednica Udruženja “Osmijeh jetima” Mostar.
 
Zadovoljstvo današnjim okupljanjem djece bez roditelja nije krio ni Tolga Bermek, generalni konzul Republike Turske, koji je kazao kako u posljednje dvije i po godine, koliko boravi u Mostaru, nije imao priliku prisustvovati sličnoj i korisnijoj manifestacije humanizma.
 
Nakon što su zasadili drveće učesnici su posjetili jedan od najljepših hercegovačkih gradića Počitelj, vrelo Bune i staru jezgru grada Mostara.

Svečanost

Nakon pošumljavanja brda Fortice iznad Mostara i izleta Počitelju i Blagaju, sinoć je završeno druženje djece bez jednog ili oba roditelja svečanom akademijom na Fakultetu humanističkih nauka na kojoj su turski parlamentarci uručili simbolične poklone djeci.
Na svečanosti su govorili Merima Đono, predsjednica Udruženja „Osmijeh jetima” iz Mostara, muftija mostarski Seid ef. Smajkić, generalni konzul Republike Turske Tolga Bermek i parlamentarci iz Republike Turske Gulay Samanci i Harun Karaca.

Govornici su više puta istakli značenje riječi jetim i njeno mjesto u bosanskoj i turskoj tradiciji i kulturi življenja.

„Naša obaveza je da i dalje radimo na očuvanju svih naših zajedničkih vrijednosti. Djeca su za sve nas jako važna, jer su oni naša budućnost”, istakla je Gulay Samanci.

Njen kolega Karaca prenio je selame premijera Turske Recepa Tayyipa Erdogana istaknuvši kako se će Republika Turska i dalje zalagati za prosperitet Bosne i Hercegovine.

Mostarski muftija Seid ef. Smajkić  u svom govoru naglasio da je odnos prema jetimima sastavni dio vjere te iskazao punu zahvalnost svim organizacijama i udruženjima iz Bosne i Hercegovine i Turske koji su učestvovali u ovom humanom djelu.

„Vaša tuga je i naša tuga. Vaša radost je i naša radost i mi smo samo jedna porodica”, rekao je generalni konzul Turske u Mostaru Tolga Bermek koji je već drugi put jedan od organizatora humanitarnih akcija za udruženje „Osmijeh jetima”.  

U Mostaru je jučer boravilo oko 360 djece iz Srebrenice, Sarajeva, Hadžića, Mostara, Kaknja, Vareša, Sanskog mosta, Doboja i drugih gradova u BiH.

(Anadolija)

Share This Article