Turska: Opozicioni čelnik priznao poraz svoje stranke

sanel
By sanel

Glavni opozicioni čelnik u Turskoj Kemal Kılıçdaroğlu je priznao poraz svoje stranke CHP (Republikanska narodna stranka) ali i naglasio da je to “početak”, te upozorio na mogući “lov na vještice”, aludirajući na Erdoganov pobjednički govor, navodi Hurriyet.

“Priznajem da nismo uspjeli dobiti glasova kao što smo očekivali. No, idemo korak po korak”, rekao je Kılıçdaroğlu u saopćenju za medije 31. marta, dodajući da mu je najdraži rezultat pobjeda kandidata CHP u južnoj pokrajini Hatay.

Erdoganov govor je nazvao antagonističkim, kazavši da u narednim mjesecima očekuje jači pritisak vlade. Smetalo mu je i prisustvo Erdoganove porodice, uključujući sina Bilala koji je sve vrijeme stajao uz Erdogana na balkonu, i saradnika umiješanih u navodni korupcijski skandal.

Odbacio je glasine o saradnji sa Gulenom, kao i navode da će podnijeti ostavku zbog loših rezultata njegove stranke na lokalnim izborima.

“Naravno, sumirat ćemo rezultate i procijeniti gdje su greške, ali rezultat se ne smije posmatrati kao neuspjeh”, rekao je Kılıçdaroğlu u svojoj prvoj izjavi nakon izbora.

Na lokalnim izborima u Turskoj, u utrci za 30 pozicija gradonačelnika AK Partija je prema do sada prebrojanim glasovima osvojila 18 gradonačelničkih fotelja. Na drugom mjestu nalazi se CHP sa šest gradonačelničkih mjesta, zatim MHP sa tri mjesta, dok je BDP u vodstvu u utrci za dva gradonačelnička mjesta. Jedan nezavisni kandidat vodi u utrci za gradonačelničko mjesto u gradu Mardinu.
(Vakat.ba)

Share This Article