Erdogan proglasio pobjedu na lokalnim izborima

sanel
By sanel

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan proglasio je u nedjelju navečer pobjedu na lokalnim izborima, koji su postali referendum o njegovoj vladavini, i rekao kako će “ući u brlog” neprijatelja, koji ga optužuju za korupciju i odaju državne tajne.

“Platit će za to”, rekao je.

Erdogan se obratio sa balkona sjedišta njegove Partije pravde i razvoja hiljadama pristalica, koji su mu klicali nakon što su prvi rezultati pokazali da dobija između 44 i 46 posto glasova, a opozicijska stranka CHP zaostaje s 23 do 28 posto.

Erdogan optužuje islamskog vjerskog službenika sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, bivšeg saveznika Fetullaha Gulena, da je montirao prljavu kampanju koristeći mrežu sljedbenika u policiji kako bi skovao korupcijski slučaj protiv njega.

Čistka u policiji

U reakciji na to on je izvršio čistku u policiji, izbacivši hiljade pripadnika koji su pristalice Gulena.

Prošle sedmice je kriza dosegnula novi nivo, nakon što je tajni državni sastanak na najvišem nivou o Siriji snimljen i objavljen na YouTubeu.

Gulen negira bilo kakvu umiješanost u curenje sigurnosnih podataka, kao i u istragu o korupciji.

“Ovo je dan vjenčanja nove Turske”, rekao je Erdogan. “Danas je dan pobjede nove Turske, 77 miliona [Turaka] su ujedinjeni i zajedno kao braća.”

(AJ Balkans)

Share This Article