Twitter uvažio zahtjev Turske: Zatvaraju se profili koji su korišteni za “ilegalne aktivnosti”

sanel
By sanel

Twitter je počeo zatvarati profile korisnika ove društvene mreže u Turskoj čije zatvaranje je ranije tražila Turska uprava za telekomunikacije (TIB), javlja Anadolu Agency (AA).

Twitter je počeo zatvarati profile za koje je turski sud ranije utvrdio da su korišteni za ilegalne aktivnosti protivne zakonima Turske.
 
Kompanija je tako već zatvorila profile ženske osobe inicijala C.K. zbog korištenja Twittera za slanje seksualno eksplicitnih tekstova i fotografija.
 
Inače, TIB je ranije saopćio je da je nakon zaprimljenih žalbi građana zbog kršenja njihovih ličnih prava i privatnosti na Twitteru, turski sud donio odluku da blokira pristup ovoj društvenoj mreži.
 
NTIB je prije nekoliko dana naveo da se trenutno provode potrebne aktivnosti u skladu sa zakonom i relevantnim odredbama koje regulišu upotrebu interneta.
 
U odluci turskog suda o blokiranju Twittera navedeno je da je ovakva odluka donesena nakon što društvena mreža Twitter nije uvažila odluku turskog suda o uklanjanju određenih sadržaja sa ove društvene mreže, a koji, prema navodima suda, krše lična prava i privatnost.
 
“Ova odluka je donesena nakon pristiglih žalbi građana o povredama ličnih prava i privatnosti. TIB je sa cijelom situacijom upoznao premijera Turske koji je tražio da Twitter ukloni određene sadržaje i internet linkove upozoravajući da bi Turska mogla blokirati stranicu Twittera kao posljednje sredstvo da se spriječi povreda privatnosti i ličnih prava građana. Ali Twitter je, pored svih napora, ostao ravnodušan na odluku turskog suda”, navedeno je tada u saopćenju.
 
U saopćenju turskog suda je navodeno da će biti ukinuta blokada ove društvene mreže u Turskoj ako Twitter prihvati odluku turskog suda i ukloni sadržaj sa ove društvene mreže, a koji nije u skladu sa zakonom.

(AA)

Share This Article