Egipat odbio obnoviti boravišnu vizu lideru Hamasa

sanel
By sanel

Egipatske vlasti, koje podržava vojska, odbile su obnoviti boravišnu vizu starijem lideru Hamasa Moussi Abu Marzouqu, potvrdio je to za Anadolu Agency (AA) izvor blizak lideru zbog kako je naveo tenzija koje rastu između Kaira i grupe otpora sa bazom u Gazzi.

 “Pokušali smo da obnovimo boravišnu vizu Abu Marzouqa u Kairu, ali vlasti su je odbile”, naveo je izvor, koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti situacije.
 
On je dodao da boravišna viza Abu Marzouqa ističe narednog mjeseca.
 
“Slične mjere poduzete su i protiv članova Marzouqove pratnje”, pojasnio je izvor.
 
Egipatske vlasti nisu bile dostupne za komentar.
 
Abu Marzouq, zamjenik lidera Hamasa koji upravlja pojasom Gazze, preselio se u Kairo iz Damaska nakon početka ustanka u Siriji protiv predsjednika Bashara Al-Assada. On živi u četverospratnoj vili u predgrađu Kaira, nedaleko od mjesta gdje je svrgnuti predsjednik Mohammad Morsi živio prije izbora za predsjednika.
 
Hamas je dozvolu za izgradnju vile dobio od egipatskih Vrhovnog vojnog vijeća, koje je vladalo zemljom nakon pada predsjednika Hosnija Mobaraka 2011. godine, tvrdi izvor.
 
Prošlog mjeseca Egipat je odbio dozvoliti Marzouqovom sinu, koji je doletio iz Dohe, da uđe u zemlju, te je deportovan istim avionom nazad. Egipatski sud nedavno je zabranio aktivnosti Hamasa u Egiptu i naredio zatvaranje njihovih kancelarija.
 
Hamas je ideološki ogranak Muslimanske braće, grupe iz koje potiče i Morsi. Prošlog decembra, egipatske vojne vlasti proglasile su organizaciju Muslimanske braće “terorističkom grupom”.

(AA)

Share This Article