Fejzić: BiH godišnje izdvaja više od milijardu KM za hranu iz inostranstva

sanel
By sanel

Dekan Veterinarskog Fakulteta u Sarajevu dr. Nihad Fejzić kazao je za novinsku agenciju Patria (NAP) da Bosna i Hercegovina, samo od novca kojeg troši na uvoz vode i raznih prehrambenih namirnica, može ostvariti enorman ekonomski napredak za kratko vrijeme, ukoliko bi taj novac usmjerila u domaću proizvodnju.

– Naša zemlja godišnje izdvaja više od jedne milijarde maraka na kupovinu hrane izvan naših granica. Zamislite kakva bi investicija bila da se taj novac usmjeri prema domaćim proizvođačima – kaže dr. Fejzić za NAP.

On objašanjava da je Sarajevo, kao najveći urbani centar u BiH, ujedno i najveći potrošač hrane u zemlji, ali da istovremeno na Kantonu Sarajevo ne postoji niti jedan ozbiljan proivođač mesa. Naša zemlja, kaže on, samo u prošloj godini uvezla je preko 30.000 junadi za klanje, i preko 1.000 kontejnera smrznutog mesa.

– Jasno je da mi u BiH možda ne možemo proizvoditi računare, ali barem možemo proizvesti hranu za sebe – kaže Fejzić.

Ona napominje da baviti se stočarstvom ili poljoprivrednom proizvodnjom u ozbiljnoj mjeri, znači da iza proizvođača mora stati država, koja će mu upomoći ukoliko zapadne u probleme. Jer, bez ozbiljnih stimulativnih mjera, kaže on, nema ni ozbiljne proizvodnje.

– Odgovornost za ovoliku rastrošnost, kada je u pitanju uvoz hrane, isključivo je na državi. Niko ozbiljan se neće upustiti u poljoprivrednu i stročarsku proizvodnju, ako iza njega ne stane država – upozorava Fejzić.

(NAP)

Share This Article