Peres : Abas je pravi partner za mir

sanel
By sanel

Predsjednik Izraela Šimon Peres izrazio je danas uvjerenje da je palestinski predsjednik Mahmud Abas pravi partner za mir.
Peres je to rekao uoči današnjeg Abasovog sastanka u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

“Abu Mazen (Abas) je istinski partner za mir i čovjek od principa koji se protivi nasilju i teroru” – rekao je Peres na sastanku s aktivistima za ljudska prava, dodavši: “Trenutno smo na najkritičnijoj tački pregovora i moramo učiniti sve što je u našoj moći da se nastave. Postoji jasna većina i dogovor o dvije države za dva naroda”.

Peres je, također, istakao da je sretan da Izrael pregovara s Abasom, objasnivši da su nesporazumi prirodan dio pregovora i naglasivši da postoji, također, mnogo stvari o kojima se Izrael i palestinski lider slažu, kao što je borba protiv terorizma. On je priznao da je njegov optimizam prati zabrinutost o sudbinskim odlukama o pregovorima koje bi trebalo donijeti u narednim nedjeljama.

Devetomjesečni rok za pregovore obnovljene krajem jula, zahvaljujući posredovanju američkog predsjednika Johna Kerrya, ističe krajem aprila. Obama i Kerry se nadaju da će se Izraelci i Palestinci pristati na nastavak pregovora na osnovu odrednica poznatih kao okvir sporazuma, koji predlažu SAD.

Arapski mediji navode danas da će Abas postaviti dodatne zahtjeve Izraelu kao uvjet za nastavak pregovaranja, uključujući zamrzavanje širenja jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama i oslobađanje poznatijih palestinskih zatvorenika. Peres smatra da dvije strane ne bi ušle u pregovore bez uvjerenja da će na kraju postići mirvni sporazum.

“Pregovoranje je težak proces i ponekad se čini kao da ima samo dva izbora, ali uglavnom ima mnogo više opcija. Pregovaranje je kreativni proces. Mi čekamo mir. To je želja Izraelaca i Palestinaca”, rekao je izraelski predsjednik.

Njegova vjera u Abasa kao partnera za mir suprotna je ocjeni nekoliko ključnih članova vladajuće izraelske koalicije. U subotu je ministar odbrane Izraela Moše Jaalon rekao da Abas nije lider koji može postići mir s Izraelom kojim bi se okončao izraelsko – palestinski sukob, prenosi Tanjug.

“Abu Mazen je partner koji uzima, a ne daje. On nije partner za sporazum o stalnom statusu, u kome je na kraju priznanje države Izrael kao nacionalne domovine jevrejskog naroda”, rekao je Jaalon.

(Fena)

Share This Article