Kerry: Ključni trenutak za mirovne pregovore

sanel
By sanel

Američki državni sekretar John Kerry apelirao je na palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da smanji ogromne razlike s Izraelcima u “ključnom” trenutku za mirovne pregovore.

Palestinski i izraelski lideri obnovili su pregovore krajem jula, poslije tri godine zastoja, međutim, do sada nije bilo rezultata i Izrael je, zapravo, postavo nove prepreke mirovnom sporazumu, kojima bi se okončao decenijski sukob.

Jedan visoki zvaničnik State Departmenta rekao je da je Kerry vodio “otvorenu i produktivnu diskusiju” s Abbasom u nedjelju navečer u Washingtonu, uoči sastanka palestinskog lidera s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući u ponedjeljak.

“Sekretar je zahvalio predsjedniku Abbasu za njegovo čvrsto liderstvo i partnerstvo u posljednjih nekoliko mjeseci i ohrabrio ga da donese teške odluke, koje će biti potrebne u sedmicama koje predstoje“, dodao je neimenovani zvaničnik, kako prenosi AFP.

On je ponovio da smo u ključnom vremenu u pregovorima. Iako ta pitanja imaju decenijsku historiju, nijedna strana ne bi trebala dopustiti da političke odluke u ovoj fazi stoje na putu trajnog mira.

‘Opasni zahtjevi Izraela’

Kerry se nada da će Palestinci i Izraelci pristati na prijedlog američkog okvira, u kome će biti odrednice za pregovore o konačnom sporazumu i to prije isteka roka za okončanje pregovora 29. aprila, prenosi Tanjug.

Međutim, on je svjestan opasnosti koju za pregovore predstavlja nedavni zahtjev Izraela da Palestinci priznaju tu zemlju kao jevrejsku i oštro se usprotivio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu zbog insistiranja na tome.

Zvaničnik je kazao da će Kerry i njegov pregovarački tim nastaviti raditi s obje strane da smanje razlike u danima koji predstoje.

Obama će se u ponedjeljak sastati s Abbasom u Bijeloj kući, u nastojanju da ga privoli na nastavak pregovora o miru s Izraelom, nakon isteka roka za postizanje sporazuma krajem aprila.

Obama se prije dvije sedmice sastao s Netanyahuom, kome je, također, rekao da predstoje teške odluke.

Obama je rekao Netanyahuu na sastanku u Bijeloj kući 3. marta da okvir sporazuma ne može biti jednostavno dogovor između Izraela i SAD-a i da se potom predstavi Palestincima, kako bi ga prihvatili ili odbili, podsjeća AFP.

Predstoje teške odluke

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney najavio je da će Obamina poruka Abbasu biti u skladu s onom koju je prenio Izraelcima.

“On će pohvaliti predsjednika Abbasa, kao što je [pohvalio] premijera Netanyahua, za teške odluke koje je svaki lider do sada donio u nastojanju da mirovni proces napreduje”, kazao je Carney, dodavši kako će Obama istaći potrebu da se donose okvir za nastavak pregovora i dodatne teške odluke.

Izrazio je, također, nadu da će se postići napredak.

Abbas je prošle sedmice rekao da nije vidio okvir i da ne može o njemu suditi.

U dosadašnjim pregovorima nije bilo opipljvih rezultata.

“Kada nam okvir bude predstavljen, mi ćemo dati mišljenje o njemu”, najavio je Abbas, dodavši: “Nikada nismo diskutirali o nastavku pregovora, niti nam je to ponuđeno.”

Najveći nesporazumi između dva naroda su granice buduće palestinske države, sudbina Jerusalema i palestinskih izbjeglica, jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji, sigurnost i međusobno priznaje.

Naselja na okupiranim teritorijama

Palestinci žele da granice njihove države budu zasnovane na linijama koje su prethodile Šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je Izrael okupirao Zapadnu Obalu s Istočnim Jerusalemom i Pojas Gaze.

Oni, također, insistiraju da ne bude izraelskih vojnika u njihovoj budućoj državi.

Izrael, međutim, želi zadržati velike blokove jevrejskih naselja koje je izgradio na okupiranoj teritoriji i vojno prisustvo na granici između Zapadne Obale i Jordana.

SAD upozorava i jednu i drugu stranu da će, ukoliko uskoro ne bude dogovora, šansa za palestinsku državu i stalni mir nestati zauvijek.

(AJ Balkans)

Share This Article