Izraelski zvaničnici kritizirali Kerryja

sanel
By sanel

Izraelski zvaničnici kritizirali su u nedjelju američkog državnog sekretara Johna Kerryja, jer je rekao da je premijer Izraela Benjamin Netanyahu napravio grešku u diplomatskom procesu, insistirajući da Palestinci javno priznaju jevrejski karakter Izraela.

Kerry je u četvrtak rekao članovima Kongresa SAD-a da međunarodno pravo već definira Izrael kao jevrejsku državu.

Netanyahuove pozive Palestincima da to javno kažu označio je kao grešku, podsjećaju izraelski mediji.

Izraelski ministar za komunikacije Gilad Erdan kritizirao je također činjenicu što je takva ocjena izrečena uoči sastanka palestinskog predsjednika Mahmouda Abassa i američkog lidera Baracka Obame u ponedjeljak u Vašingtonu.

‘Pritisak na pogrešnu stranu’

Erdan je Kerryjevu izjavu označio greškom, ocijenivši da se vrši pritisak na pogrešnu stranu.

Zamjenik šefa izraelske diplomatije Zeev Elkin izjavio je za radio da je Kerryjeva izjava model koji se razvio u posljednje dvije decenije, a prema kome je međunarodnoj zajednici lakše da vrši pritisak na Izrael, nego na Palestince, bez obzira na to za koga veruje da je u pravu.

Elkin je pozvao Izrael da se drži svojih principa i okonča takvu “žalosnu tradiciju”.

Izraelski ministar odbrane Moshe Yaalon se u subotu navečer usprotivio Kerryjevoj ocjeni da je napravljena greška zahtjevom za palestinskim priznanjem jevrejskog karaktera Izraela.

Yaalon je rekao da je Abbas više puta odbio priznati Izrael kao jevrejsku državu i da to njegovo odbijanje onemogućava postizanje konačnog mirovnog sporazuma.

“Nemoguće je postići sporazum bez priznanja na drugoj strani našeg prava da postojimo kao nacionalna domovina jevrejskog naroda”, kazao je Yaalon.

On je također naglasio da Abbas “nije partner” za okončanje sukoba i da mira neće biti u njegovoj generaciji.

Korijen sukoba

Priznanje Izraela kao jevrejske države je prepreka u pregovorima obnovljenim krajem jula.

Palestinci odbijaju ispuniti taj zahtjev, ističući da od drugih arapskih država koje su potpisale mirovni sporazum s Izraelom to nije traženo.

Oni također strahuju da bi time potkopali pravo palestinskih izbjeglica na povratak u svoje domove na sadašnju teritoriju Izraela.

Netanyahu, međutim, priznanje označava “korijenom sukoba” između dva naroda.

(AJ Balkans)

Share This Article