Ademović: UN-ovi inspektori ispitat će sistem obrazovanja u RS

sanel
By sanel

Nedim Ademović, pravni zastupnik roditelja i djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja, potvrdio je za “Avaz” da je podnio zahtjev UN-ovoj osnovnoj inspekciji koja se bavi provedbom prava iz oblasti obrazovanja da dođe u BiH i napravi istraživanja kako bi bilo utvrđeno je li sistem obrazovanja u Republici Srpskoj u skladu s međunarodnim standardima.

– Pokrenuta je procedura prema UN-u, očekujemo vrlo brzo odgovor od njih. To znači da će UN poslati svoj inspekcijski tim koji će provesti terenska ispitivanja. Zasigurno će izvještaj biti negativan, a to znači pokretanje procedure da se kompletan sistem mijenja i uskladi s međunarodnim – kazao je Ademović.

On je istakao da diplomatski, međunarodnopravni i dijaloški način rješavanja problema osnovnih prava u oblasti obrazovanja u RS ne prolazi.

– Mi imamo dva postupka, jedan pred Općinskim sudom u Srebrenici, gdje smo tužili OŠ “Petar Kočić” zbog povrede i prava djece. Također smo tužili Republiku Srpsku i Ministarstvo obrazovanja RS. U ovom momentu još niko nije reagirao na te tužbe i sve govori da sudski sistem u RS nije efektivan. U tom slučaju nama se otvaraju vrata za tužbe Ustavnom sudu BiH i čak i Evropskom sudu u Strazburu – dodao je Ademović.

(Avaz)

Share This Article