Bozalija: Bošnjaci su hamali u svojoj državi

sanel
By sanel

Hrvatska kompanija „Agrokor“, u vlasništvu hrvatskog milionera Ivice Todorića, priprema se za preuzimanje slovenskog „Mercatora“. Todorić, inače vlasnik „Konzuma“ trenutno najvećeg lanca maloprodaje u BiH, već mjesecima sakuplja novac za dogovoreno preuzimanje najvećeg slovenskog lanca. Izet Bozalija, vlasnik bh. maloprodajnog lanca Hoše komerc za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kazao je da je to već gotova stvar.

– Konzum ne uzima, već je uzeo tržište u Bosni i Hercegovini. Politički je odobreno da uzme tržište, a mi smo mali pijuni tu. Opet smo hamali u svojoj državi. Mi Bošnjaci smo postali hamali – kazao je Bozalija.

Ovim će na tržištu BiH biti narušen princip slobodnog tržišta, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ukoliko se to realizira, Todorić će biti vlasnik „Konzuma“, „Mercatora“ i lanca „DP“, a te firme zajednički pokrivaju ogroman dio tržišta u BiH, te bi na taj način mogao kontrolirati cijelo tržište. U tom slučaju, najveći problem nameće se domaćim proizvođačima, jer će još teže ulaziti na police ovog lanca.

Iako su iz Konkurencijskog vijeća BiH za NAP kazali da prema Zakonu o konkurenciji mogu i zabraniti koncentraciju ili uvjetno odobriti uz provođenje odgovarajućih strukturalnih ili drugih mjera ukoliko su tržišni udjeli sudionika koncentracije na mjerodavnom tržištu prešli 40 posto, Bozalija je mišljenja da „Konkurencijsko vijeće može zabraniti, ali pitanje je hoće li“.

Osim što je vlasnik lanca marketa, Bozalija ima i vlastitu marku prehrambenih proizvoda. Kaže da u Konzumovim prodajnim objektima ima vrlo malo njegovih proizvoda i da većinom radi sa Amko komercom.

(nap.ba)

Share This Article