Britanski premijer podržao “jevrejsku” državu Izrael

sanel
By sanel

Premijer Velike Britanije, David Cameron, izjavio je u četvrtak da podržava pozive da se Izrael prizna kao “jevrejska država” rekavši da je osjetio “ozbiljna neslaganja” između Palestinaca i Izraelaca u brojnim pitanjima, od vitalnog značaja.

“To je ono što Izrael jeste i što će biti,” rekao je Cameron na zajedničkoj press konferenciji sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, održanoj u Ramallahu.

“Jevreji su progonjeni širom svijeta, uključujući i one ubijene u Holokaustu, zbog čega je i donesena odluka da Izrael postane domovina jevrejskog naroda i to je postala činjenica,” ocijenio je Cameron.
 
U obraćanju izraelskom Knessetu, Cameron je izrazio prikrivenu podršku dugoročnom zahtjevu Izraela da Palestinci priznaju “jevrejsku narav” ove države.

“Zamislite to onako kako je John Kerry predložio: Međusobno priznavanje države palestinskog naroda i države izraelskog naroda.”

“Primjetio sam ozbiljna neslaganja oko vitalnih pitanja, koja će se morati razriješiti ukoliko se želi postići dvodržavno riješenje i mirovni sporazum.”
 
“Obje strane će morati da donesu neželjene odluke, one koje će biti neugodne njihovom biračkom tijelu, kako bi postigle konačnu nagodbu,” poručio je britanski premijer.

“Ja osjećam da je to ipak moguće. Ne kažem da je konačno ili da je izvjesno, već da je zasigurno moguće.”
 
Abas je s druge strane izrazio nadu da je moguće postići napredak u mirovnim pregovorima sa Izraelom, posredovanim sa strane Sjedinjenih Američkih Država.
 
“Palestinsko vodstvo još uvijek nije dobilo nikakav zahtjev za produženje pregovora, a u slučaju da se to desi, proučićemo njegov sadržaj i odrediti naš stav shodno tome,” kazao je Abas.
 
“Pristali smo na devetomjesečne pregovore i nadamo se da ćemo dobiti nešto konkretno i značajno u ovom periodu.”

Direktni pregovori između Izraela i Palestine, posredstvom SAD-a, nastavljeni su u Vašingtonu prošloga ljeta, nakon trogodišnjeg zastoja.
 
Tokom posjete bliskoistočnom regionu, američki državni sekretar John Kerry je predložio “okvir” eventualnog mirovnog sporazuma, kojim bi se uradio “konačni status”, uključujući i pitanja poput granica, sigurnosti, palestinskih izbjeglica i statusa okupiranih dijelova Istočnog Jerusalema.
 
– Pojas Gazze –
 
Britanski premijer je s osudom nazvao “neprihvatljivom” humanitarnu situaciju u Pojasu Gazze, području pod izraelskom blokadom.
 
“Situacija u Gazzi je neprihvatljiva,” izjavio je Cameron prilikom posjete Betlehemu, gdje će se sastati sa izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom.
 
“U Gazzi je nastanjeno 1,7 miliona ljudi. Životi najvećeg broja njih zavise o pomoći u hrani. Izuzetno je velika nezaposlenost, a izuzetno mala izdvajanja za zdravstvo.”

Cameron je u nastavku jasno istakao da je “Gazza dio Palestinske Države.”
 
Pojas Gazze je pod izraelskom opsadom od kada je vlast na ovom prostoru preuzeo Hamas, pobjedom na izborima održanim 2006. godine.

Izraelski borbeni avioni su u srijedu izveli nekoliko zračnih napada na ovu priobalnu enklavu, u znak odmazde na raketne napade militanata Islamskog džihada na južni dio Izraela.

Islamski džihad je raketirao južne dijelove Izraela zbog zračnih napada izraelske vojske u kojima su poginula tri pripadnika ove grupacije.

“Izrael hladnokrvno ubija Palestince,” rekao je Abas komentirajući zračne napade na Gazzu i nekoliko smrtonosnih incidenata na Zapadnoj Obali.
 
“Osuđujemo izraelsku agresiju na Pojas Gazze, ali i napade raketama iz Gazze na izraelske gradove,” izjavio je Abas, govoreći u obostranim napadima u posljednja tri dana.
 

(AA)

Share This Article