Erdogan traži podršku dijaspore u Njemačkoj

sanel
By sanel

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan zatražio je u Berlinu podršku najveće po brojnosti turske dijaspore za svoju partiju uoči predsjedničkih izbora, koji će biti održani u augustu.

Govoreći u utorak navečer u berlinskoj Tempodrom areni, pred nekoliko hiljada Turaka koji žive u Njemačkoj, Erdogan je odbacio optužbe za korupciju i isticao ekonomski napredak koji je Turska načinila pod njegovim vođstvom u protekloj deceniji.

U Njemačkoj živi oko tri miliona ljudi porijeklom iz Turske, a procjenjuje se da polovina njih ima turski pasoš, što znači da mogu glasati na predstojećim izborima, prenosi AP.

Erdogan se ranije u utorak sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je izjavila da podržava napredovanje u pregovorima Turske o članstvu u Evropskoj uniji, ističući da su pregovori proces koji nije vremenski limitiran.

Poslije razgovora s Erdoganom, Merkel je rekla da podržava otvaranje onih poglavlja o članstvu Turske koji se odnose na pravosuđe i ljudska prava “što je prije moguće”.

Rekordna razmjena

Merkel i Erdogan su objavili da će Turci u Njemačkoj moći na biračkim mjestima u sedam njemačkih gradova glasati na izborima za predsjednika Turske.

Turska je kandidat za članicu EU-a od 1999. godine.

Pregovori Ankare i Brisela počeli su 2005. godine, ali ne napreduju mnogo, uglavnom zbog teritorijalnog spora Turske s Grčkom oko sjevernog dijela Kipra.

Erdogan je pozvao Njemačku da “snažnije nego do sada” podrži Tursku u njenim stremljenjima da pristupi EU-u, dodajući da je jasno da su pred Ankarom veliki zadaci i da ona mora još mnogo uraditi prije nego što postane članica Unije.

Njemačka je najvažniji trgovinski partner Turske, s prošlogodišnjom razmjenom koja je dostigla rekordan nivo od 32,1 milijardu eura.

(Agencije)

Share This Article