Izraelski ministar: Abas je najveći antisemtiski lider na svijetu

sanel
By sanel

Izraelski ministar obavještajnih službi rekao je da je palestinski predsjednik Mahmud Abas najveći antisemitski lider na svijetu poslije odlaska iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada prošle godine. Otkako je Ahmedinedžad napustio političku scenu, Abu Mazen je najveći lider koji ubrizgava antisemitski i antiizraelski otrov – rekao je Yuval Steinitz na konferenciji u Tel Avivu, koristeći arapsko ime po kojem je Abas poznat.

– Pod Abu Mazenom, nivo antiizraelske i antisemtiske propagande u Palestinskoj samoupravi dosegao je novi rekord, a cilj je uništenje Izraela – rekao je Steinitz, član stranke Liud premijera Benjamina Netanyahua.

– Kao neko ko je poricao holokaust u mladosti, on danas poriče samo postojanje jevrejskog naroda i njihovog prava da imaju svoju državu – rekao je on na konferenciji.

– Sve dok ne vidimo istinsku promjenu u (palestinskom) obrazovnom sistemu i medijima, mirovni sporazum je iluzija – dodao je on.

Abasov glasnogovornik odgovorio je na Steinitzove komentare u četvrtak, kazavši da se samo izraelsko podsticanje na nasilje manifestiralo kada je izraelska vojska ubila palestinskog tinejdžera.

U saopćenju, Nabil Abu Rudeina instira da Palestinci ne čine ništa kako bi potkopali napore SAD-a u sklapanju mira i pozvao je američku i izraelsku vladu da osude vatrenu retoriku protiv palestinskih lidera.

Izraelska vojska je ubila 19-godišnjeg Palestinca Mubaraka u blizini grada Ramale na Zapadnoj obali, a vojska je navodno otvorila vatru na njega iako svjedoci tvrde da nije bio naoružan.

U svom doktorskom radu na moskovskom univerzitetu Patrice Lumumba, Abas preispituje cifru od šest miliona ubijenih Jevreja tokom nacističkog holokausta, sugerišući da bi stvarni broj mogao iznositi “manje od jednog miliona”.

Ali, Abas dodaje da “kontroverznost oko brojke ni na koji način ne umanjuje gnusne zločine počinjene protiv Jevreja”.

Izrael optužuje Abasa i njegovu vladu da podstiču nasilje protiv Izraela u školskim udžbenicima i medijima.

Tokom mirovnih pregovora pod posredstvom SAD-a u julu, Netanyahu je zahtijevao da Palestina prizna Izrael kao državu jevrejskog naroda.

Međutim, Palestinci odbijaju uraditi tako nešto iz straha da bi to onemogućilo povratak protjeranih palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka koje je Izrael prisilno razmijestio 1948. godine.

(Fena)

Share This Article