Obama za zatvaranje Guantanama ove godine

sanel
By sanel

Američki predsjednik Barack Obama održao je govor o stanju nacije, u kojemu je ponovno pozvao na zatvaranje vojnog zatvora u Guantanamu na Kubi.

„Ova godina mora biti godina u kojoj će Kongres ukinuti i posljednje prepreke za transfer zatvorenika i u kojoj ćemo zatvoriti zatvor u Guantanamu“, rekao je Obama, ali nije precizirao kako namjerava isprazniti Guantanamo od preostalih 155 zatvorenika.

Oni su zatočeni u tom zatvoru nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine i nalaze se tamo bez suđenja.

U govoru pred kongresnicima, senatorima, sucima Vrhovnog suda i drugim uglednim gostima u Predstavničkom domu američkog Kongresa najavio je kako će zaobići podijeljeni Kongres i sam djelovati kako bi se borio protiv sve većih nejednakosti u društvu i ojačao američku srednju klasu.

Govorio je i o donošenju niza predsjedničkih uredbi – što će vjerovatno dodatno zategnuti odnose između demokratskog predsjednika i republikanaca.

Premda su te Obamine najave relativno umjerene, one pokazuju njegovu sve veću frustraciju sporošću zakonodavnih reformi koje blokira republikanska većina u Predstavničkom domu.

„Želim sarađivati sa svima vama, ali Amerika ne stoji u mjestu, a neću ni ja stajati u mjestu. Stoga, gdje god i kad god budem mogao poduzeti korake bez zakonodavne vlasti ja ću to i učiniti”, rekao je Obama u svom redovitom godišnjem obraćanju Amerikancima.

(AJ Balkans)

Share This Article