Hollande: Kada Turska otvori sva poglavlja možemo razgovarati o članstvu u EU

sanel
By sanel

Francuski predsjednik Francois Hollande, u vezi sa članstvom Turske u Evropskoj uniji (EU), rekao je da se o tome može razgovarati kada Turska otvori sva poglavlja u procesu pristupnih pregovora, javlja Anadolu Agency (AA). Hollande, u okviru službene posjete Turskoj, održao je zajedničku konferenciju za novinare sa turskim predsjednikom Abdullahom Gulom, nakon sastanka u predsjedničkoj palati Cankaya u Ankari.

Na upit novinara o euroatlantskim integracijama Turske, Hollande je je kazao da s vremena na vrijeme teška pitanja mogu postati aktuelne teme.

“Kako će se završiti ovaj proces? Još uvijek ne postoji određeni datum. Kada jednog dana budu otvorena sva poglavlja, onda možemo razgovarati o članstvu, kao jednoj hipotezi. U svakom slučaju, to može biti predmet za referendum u Francuskoj. Tako da nema potrebe da se širi strah, francuski narod će donijeti konačnu odluku o tome“, rekao je Hollande.

“O datumu članstva nismo ni razgovarali, još smo daleko od toga“, nastavio je Hollande, poručivši da je jako važno da Turska nastavi na evropskom putu, ili da njena dosadašnja postignuća neće biti važna.

(AA)

Share This Article