Vojni udar u Egiptu podijelio “revolucionarni front”

sanel
By sanel

Proslave povodom treće godišnjice egipatske revolucije “25. januar”, koja je nakon 30 godina vladavine Hosnija Mubaraka prvi put u historiji zemlje otvorila vrata demokratskoj upravi, pokazale su ustvari podjele u “revolucionarnom frontu” nakon vojnog udara u ovoj zemlji, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Na stotine hiljada stanovnika Egipta, iz različitih dijelova društva i različitih ideoloških pripadnosti, 2011. godine na trgu Tahriri u Kairu su pod parolom “narod želi pad režima” i s istim ciljem otpočeli su proces revolucije, da bi jučerašnje proslave na istom trgu pokazale kolika je zapravo vojnim udarom proizvedena politička i društvena polarizacija u zemlji.
 
Jučerasnje demonstracije u glavnom gradu Kairu, kao i na području zemlje, koje su rezultirale smrtnim stradanjem 50 i ranjavanju na stotine protivnika vojnog udara, uveliko se razlikuju od prethodnih demonstracija u Egiptu.
 
Ovo su neke razlike:
 
Jučer je na trg Tahrir bio dozvoljen ulazak samo pristalicama vojnog udara u zemlji. Tokom okupljanja na trgu mogli su se vidjeti posteri bivšeg egipatskog lidera Hosnija Mubaraka, no najveći broj je bio onih sa likom ministra odbrane Abdulfettaha Es-Sisija, a na trgu nije bilo moguće vidjeti postere svrgnutom egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija.
 
Dok su na prethodnim proslavama godišnjice revolucije bili posteri poginulih tokom revolucije “25. januara” 2011. godine, jučer ih nije bilo moguće vidjeti. Tokom proteklih proslava, porodice poginulih su uputile poziv da se kazne ubice njihovih sinova, što se ove godine također nije dogodilo.
 
Prosječna starosna dob demonstranata jučer na trgu Tahrir je bila izrazito visoka. Na trgu su za razliku od predhodnih godina bilo moguće vidjeti starce i žene, dok je mlađa populacija većinom bila na protestima protiv vojnog udara.
 
Nakon revolucije 25. januara na ovamo jučer su se prvi put na trgu Tahrir, koji važi kao epicentar revolucije, čule parole u korist uprave. Tokom revolucije 2011. godine čule su se parole “narod želi pad režima”, 2012. godine parole su bile u formi “pad vojnog režima”, dok je na jučerašnjoj proslavi godišnjice revolucije bilo moguće čuti porole poput “Vojska, policija, narod, zajednička pesnica”.
 
Neprisutnost imena na protestima jučer, koja su postala simbol egipatske revolucije, također je jedna od razlika u odnosu na prethodne proslave. Umjesto njih, na trgu Tahrir su se pojavili neki od egipatskih zvaničnika. Premijer Hazim Biblavi tokom dana dva puta je posjetio trg Tahrir. Pored njega na proslavi je bilo prisutno još nekoliko ministara, kao i predstavnici drugih institucija.
 
Kada su u pitanju mjere sigurnosti ove godine je to bilo u znatno većoj mjeri u odnosu na prethodne proslave. Elektronski pregledi na ulazu na trg Tahrir, kao i mnogobrojni policajci su bili prusutni na svakom koraku. Tokom proteklih proslava mjere sigurnosti su poduzimali sami demonstranti.
 
Snage sigurnosti, prema protivnicima vojnog udara, žestoko su upotrijebile silu. U sukobima u kojima su koristile pravu municiju život je izgubilo 50 osoba, dok ih je na stotine ozlijeđeno. Prema podacima iz ministarstva unutrašnjih poslova privedeno je preko hiljadu lica. Na proslovama 2012. i 2013. godine nisu zabilježeni ovakvi neredi.
 
Nakon pada Mubarakovog režima na trgovima su se mogle čuti parole i pjesme protiv lidera koji je ovom zemljom vladao 30 godina, dok se jučer na trgu Tahrir mogla čuti pjesma protiv svrgnutog predsjednika Mursija pod nayivom “Tislem Al-Eyadi”, koja sadrži riječi hvale vojnoj upravi u zemlji.

(Vijesti.ba)

Share This Article