Tunis dobio novi Ustav

sanel
By sanel

Ustavotvorna skupština Tunisa prihvatila je novi Ustav zemlje, više od tri godine nakon revolucije kojom je počelo Arapsko proljeće.

Izaslanici Nacionalne ustavotvorne skupštine u noći s nedjelje na ponedjeljak prihvatili su taj temeljni zakon uvjerljivom većinom sa 200 glasova za, 12 protiv i 4 suzdržana, na sjednici koju je prenosila televizija.

“U tom se ustavu prepoznaju svi Tunžani i Tunižanke, taj ustav čuva naše tečevine i postavlja temelje demokratskoj državi”, rekao je Mustapha Ben Jaafar, predsjednik skupštine uoči početka glasanja.

Novi ustav potvrđuje dvojnu izvršnu vlast, sa premijerom koji će imati dominantnu ulogu i predsjednikom sa većim ovlastima u diplomatiji i vojsci. Također, prvi put u arapskom svijetu uvodi se ravnopravnost muškaraca i žena u izabranim skupštinama.

Islam se ne spominje kao izvor zakonodavstva, iako je priznat kao državna religija te se navodi da je država posvećena “zabrani napada na sveto”.

Međutim, postoje kritike zato što nije ukinuta smrtna kazna. Također uvedena su ograničenja u slobodi govora, a napadi na religiju i optuživanje ljudi da su nevjernici je nelegalno.

Političke svađe

Premijer prelazne vlade Mehdi Jomaa je tehnokrat, koji je imenovan u decembru nakon što je vladajuća stranka Ennahda pristala da odstupi sa vlasti u dogovoru sa sekularnim oponentima, kako bi se okončala politička kriza.

Reporterka Al Jazeere Nazanine Moshiri, koja izvještava iz Tunisa, kaže da Jomau u toj zemlji video kao ujedinitelja, nekoga ko može držati državu zajedno dok se ne održe izbori.

“Čini se da su sve te političke svađe za sada gotove”, dodaje.

Skupština je izabrana u oktobru 2011. sa zadaćom da za godinu dana napiše novi Ustav, ali se njen rad otegnuo zbog stalnih kriza koje su poticali stranka Ennahde i sekularna opozicija.

Tekst je prihvaćen istoga dana kada je objavljen sastav nestranačke vlade koja će u 2014. dovesti Tunis do parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

(AJ Balkans)

Share This Article