U antivladinim protestima u Egiptu sedam mrtvih

sanel
By sanel

U Egiptu je tokom antivladinih marševa, organizovanih danas povodom treće godišnjice svrgavanja nekadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka, poginulo sedmoro ljudi, ali su istovremeno hiljade Egipćana izašli na ulice u znak podrške vojnim vlastima.

Bezbijednjaci su upotrijebili suzavac i pucali u zrak da bi spriječili protivnike vojnog režima da dopru do trga Tahrir, simbola ustanka iz 2011, izvještava Reuters.

Umjesto protivnika vlasti, na ovom trgu se pojavila masa pristalica sadašnjih vlasti. Oni su izvikivali parole podrške generalu Abdelu Fatahu al-Sisiju, koji je prošlog juna rukovodio svrgavanjem predsjednika Mohameda Morsija.

Okupljeni na Tahriru su bili predstavnici jednog dijela Egipćana koji žele da vide odlučnu vojničku figuru na čelu države, prenosi Tanjug.

Istovremeno su u raznim dijelovima Kaira, u kojima su se pojavila i oružana vozila, ubijena četiri antivladina demonstranta.

U južnom egipatskom gradu, Minji, u sukobima između pristalica Morsija i snaga sigurnosti poginulo je dvoje ljudi, dok je u Aleksandriji poginula jedna žena, a uhapšeno je više desetina demonstranata.

Očekuje se da će Sisi, koji je bio šef vojne obavještajne službe tokom Mubarakove vladavine, uskoro da najavi svoju kandidaturu za predsjednika zemlje. Izbori će vjerovatno biti održani tokom narednih šest mjeseci.

Analitičari predviđaju Sisijevu nadmoćnu pobjedu ukoliko se kandiduje. Nekoliko potencijalnih kandidata je već najavilo da neće učestvovati u nadmetanju za predsjednički položaj ukoliko se kandiduje i Sisi, koji je svoje najglasnije krtičare, Muslimansku braću, proglasio terorističkom organizacijom i otjerao ih u ilegalu, a njihove vođe u zatvor.

Tenzije ponovo rastu u Egiptu nakon jučerašnjeg ubistva šestorice ljudi u Kairu, za šta je odgovornost preuzela jedna grupa, inspirisana al-Kaidom i bazirana na Sinajskom poluostrvu, na kojem vlada bezakonje.

Rano jutros došlo je i do eksplozije bombe u blizini kairske policijske akademije, pri čemu, prema saopćenju egipatskog ministarstva unutrašnjih poslova, niko nije povrijeđen.

Antivladini demonstranti su, inače, danas rastjerani ubrzo pošto su se okupili u blizini jedne kairske džamije. Pored islamista, pristalica Morsija, među demonstrantima je bilo i sekularnih, liberalnih aktivista koji su igrali ključnu ulogu u revoluciji 2011., ali sada smatraju da je vojska prigrabila previše vlasti.

I organizacije za ljudska prava optužuju sadašnje egipatske vlasti za pretjeranu primjenu sile, ističući da se nakon svrgavanja Morsija prošlog jula u Egiptu primjenjuje državno nasilje bez presedana.

(Fena)

Share This Article