Erdogan: EU nas može gurnuti u nove alternative

sanel
By sanel

Tokom zajedničke konferencije za novinare turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Evropske komisije Jose Manuela Barrosoa i predsjednika Vijeća EU Hermana Van Rompuya, turski premijer je izjavio da Turska konačno želi postati članica Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Otvaranje novih poglavlja u kontekstu pregovora o pristupanju Turske Evropskoj uniji koristili bi objema stranama. Zato je Turska više nego odlučna i spremna da nastavi sa jačanjem odnosa sa EU-om. Nakon što smo zapoćeli pregovore o pristupanju u EU preuzeli smo i jednu veliku odgovornost”, rekao je turski premijer.

Istakao je kako su Turska i EU posljednjih godina ipak napravile značajne napore u jačanju međusobnih odnosa na svim poljima.

“Pored svih napora i reformi posljednjih godina je došlo do određenog zahlađenja odnosa. Ali, desili su se i značajni pomaci, postignut je dogovor o početku pregovora o davanju bezviznog režima Turskoj, ali i mnogim drugim bitnim stvarima. Turska želi što prije da se približi cilju punopravnog članstva u EU”, rekao je Erdogan.

“Evropska unija nas 51 godinu drži pred vratima. Dobijemo li neke rezultate, mi ćemo nastaviti na tom putu, ali ukoliko ne bude rezultata, onda nas to možu gurnuti i u neke nove alternative”, kazao je turski premijer Erdogan.

Turski premijer se dotakao i pitanja Sirije te jučerašnjih fotografija koje ukazuju na stravične zločine i pokolj koji sirijski režim predsjednika Bashara al-Assada vrši nad vlastitim stanovništvom.

“Jako su nas potresli prizori sa 55 hiljada jučer objavljenih fotografija, a koje ukazuju na divljaštvo, na masakr, na genocid koji sirijski režim čini nad svojim stanovništvom”, kazao je Erdogan.

On je ponovo podsjetio Brisel kako, bez trenutka odlaganja, humanost treba početi djelovati kako bi se stalo ukraj stradanjima i krvoproliću nevinih građana Sirije.

Erdogan je također naglasio kako vjeruje da će objavljene fotografije uticati na odluku koja će se usvojiti na sastanku “Ženeva II”.

“Riječ je o strašnom pokolju u toj ratom pogođenoj zemlji. To nam pokazuje o kako teškom zločinu se radi. Zato očekujem mnogo i od mirovne konferencije u Ženevi. Mislim da će ishod te konferencije biti značajan. Ali ako se ne postigne neko konkretno rješenje u Ženevi, oni koji učestvuju na konferenciji će snositi odgovornost za to. Očekujem da konačno svijet uradi nešto za Siriju i sirijski narod”, istakao je on, podsjetivši kako se samo u Turskoj nalazi više od 700 hiljada izbjeglica iz Sirije.

“Turska pomaže sirijskim izbjeglicama, jer je to naša ljudska odgovornost i obaveza. Do sada smo za troškove Sirijaca u našoj zemlji potrošili oko dvije milijarde dolara, a od međunarodne zajednice smo dobili samo 130 miliona dolara. Ovdje se vidi očigledna nezainteresiranost svijeta za sirijski narod”, kazao je Erdogan.

Van Rompuy je tokom konferencije za medije istakao kako su jučer objavljene fotografije o pokolju u Siriji najbolji dokaz o obimu zločina koje je počinio sirijski režim predsjednika Bashara al-Assada nad sirijskim narodom.

“Ovo su najbolji dokazi kako bi se pokazalo o kakvim zločinima se radi u toj zemlji”, rekao je on.

Turski premijer se nalazi u zvaničnoj posjeti Briselu gdje se sastao sa najvišim zvaničnicima te međudržavne organizacije.

(AA)

Share This Article