Izraelsko kopanje ispod Mesdžid al-Akse: Dužina tunela dostiže i do jedan kilometar

sanel
By sanel

Direktor Mesdžid al-Akse u Jerusalemu Nacih Bekirat izjavio je da iskopavanja koja Izrael vrši ispod Mesdžid a-Akse predstavljaju veću prijetnju od projektila i tenkovskih napada.

Bekirat je istakao da se protiv Mesdžid al-Akse vodi sistematski rat, rekavši: “Izrael već 47 godina narušava prava u vezi Mesdžid al-Akse. Izraelska vlast ima cilj da dospije do područja gdje se nalaze temelji Akse, evakuira stanovnike iz zgrada koje se urušavaju i u konačnici  zauzmu ove prostore. Ova iskopavanja su opasnija od rata koji se vodi projektilima i tenkovima”, kazao je Bekirat.

On je skrenuo pažnju da dužina tunela koje Izrael iskopava na nekim mjestima dostiže jedan kilometar, te da su isti dovedeni do regija Silvan, u južnom dijelu grada.

“Izrael sa tim iskopavanjima namjerava promijeniti muslimanski identitet”, kazao je Bekirat.

Bekirat je ustvrdio da Izrael pokušava ispod površine zemlje dospijeti do Akse i srušiti je, kao i da traži sigurne koridore kako bi na tom mjestu izgradio hram Solomonov.

Izraelske vlasti i dalje nastavljaju arheološka iskopavanja ispod Mesdžid al-Akse, koja se provode uz obrazloženje da se traži Solomonov hram. Palestinci optužuju Izrael da izgradnjom naselja i iskopavanjima nastoji izmijeniti historijski identitet Jerusalema.

(trtbosanski)

Share This Article