U Palestini 52.000 djece ne ide u školu zbog UNRWA

sanel
By sanel

Štrajk službenika Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u Ramallahu, koji traje 37 dana, najviše utiče na 52.000 djece koja ne mogu nastaviti redovno obrazovanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od stanovnika izbjegličkog kampa Celezon Ahmed Zeyd kazao je da se brine da će ova generacija djece biti neobrazovana, ukoliko se situacija ne promijeni. On je istakao da palestinske vlasti ne posvećuju dovoljno pažnje izbjegličkim kampovima.
 
“Niko ni ne sluti šta se dešava kod nas. Prošle sedmice smo organizovali neku vrstu demonstracija kako bismo privukli pažnju, ali pripadnici snaga sigurnosti otvorili su vatru na nas“, rekao je Zeyd.
 
Mahmoud Mubarak je pojasnio kako se djeca igraju na ulicama prepunim smeća, umjesto da idu u škole.
 
Učenik šestog razreda osnovne škole Nebil Gavanme rekao je da im je oduzeto pravo na obrazovanje i poručio službenicima UNRWA-a da želi da se škole otvore.
 
Službenici UNRWA započeli su štrajk prije 37 dana zbog nepoboljšanja radnih uslova, a zbog njihovog štrajka nakupilo se smeće na ulicama, zatvorene su škole i medicinski centri.
 
UNRWA je osnovan 1950. godine s ciljem pružanja pomoći Palestincima.

(AA)

Share This Article