Egipat: U nasilju tokom referenduma 11 ubijenih

sanel
By sanel

Prvi dan referenduma o novom ustavu u Egiptu obilježili su sukobi snaga sigurnosti i pristalica svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, u kojima je u utorak poginulo 11 osoba, saopćilo je Ministarstvo zdravlja.

U saopćenju Ministarstva se navodi da je 28 osoba povrijeđeno u sukobima, a da je 11 izgubilo život u Kairu, susjednoj provinciji Gizi i još dvije provincije južno od prijestolnice, Bani Suef i Sohag, navodi Tanjug.

Sisi obišao glasačka mjesta

Egipatski ministar odbrane Abdul Fatah al-Sisi posjetio je neka biračka mjesta povodom referenduma za ratifikaciju novog ustava.

Sisi je tokom posjete razgovarao sa građanima koji su čekali u redovima da daju svoj glas, objavljeno je na službenoj stranici egipatske vojske.

Egipatski ministar je pozdravljao građane Egipta, neki su aplaudirali, dok su neki uzvikivali: “Volimo te Sisi”.

On nije glasao jer je pripadnik egipatske vojske.

Tri osobe su poginule u sukobima policije i demonstranata lojalnih svrgnutom predsjedniku u gradu Sohagu, nekoliko sati nakon početka glasanja.

Protesti su počeli uporedo sa jutrošnjim otvaranjima glasačkih mjesta za izjašnjavanje Egipćana o novom ustavu.

U mnogim gradovima zemlje, počevši od Kaira i Aleksandrije, masovni skupovi se održavaju na trgovima, a protesti protivljenja održavanju referenduma organizirani su na poziv Nacionalnog saveza za podršku legitimitetu.

Širom zemlje je došlo do niza sukoba između demonstranata i snaga sigurnosti, a očevici javljaju da su na demonstrante napade izvodili i pripadnici ozloglašene grupe “Sjekiraša”.

Eksplozija ispred suda

Zvaničnici navode da je policija otvorila vatru na oko 300 Mursijevih pristalica, a da je na policajce pucano sa krovova zgrada, naveo je AP.

Nekoliko sati pred početak referenduma ispred suda u Kairu odjeknula je snažna eksplozija u kojoj nije bilo povrijeđenih ni žrtava, osim manje materijalne štete na zgradi suda.

Referendum o novom ustavu mnogi političari i analitičari ocjenjuju kao test popularnosti načelnika glavnog štaba egipatske vojske Abdul Fattaha al-Sisija, koji je zainteresiran za predsjedničku funkciju poslije svrgavanja Muhameda Mursija.

Prijelazna vlada je donijela odluku o održavanju referenduma kao prvog od nekoliko plebiscita, kojima, kako je najavila, ponovno treba biti ustanovljen izborni sistem do kraja godine.

Novi ustav, ukoliko ga podrže građani na referendumu, zamijenit će ustavni akt koji je svrgnuti predsjednik Mursi potpisao prije nešto više od godinu dana, prethodno odobrenom na referendumu.

Dokumentom će, među ostalim, biti ojačani vojska, policija i sudstvo.

Nacrt ustava je dobio nešto pohvala i zbog veće zaštite ljudskih prava, čak i ako se ima u vidu da se vlasti obračunavaju s neistomišljenicima i putem novog zakona o ograničavanju protesta, koji je Zapad nedavno kritizirao.

Priznao ambicije

Analitičari podsjećaju kako je sedam mjeseci nakon Mursijevog pada zemlja i dalje žestoko podijeljena. Najmanje 1.000 ljudi je izgubilo život u uličnim sukobima, a hiljader pristalica svrgnutog predsjednika su uhapšene.

Iako je Al-Sisi potvrdio da ima predsjedničke ambicije, ipak je priznao kako mu se potrebna „podrška građana“ kako bi se kandidirao, pa političari blisku njemu procjenjuju da bi veliki odziv birača i usvajanje ustava bili „pokazatelj“ žele li Egipćani da im Al-Sisi bude predsjednik.

Analitičari kažu da se vlada, čiji je legitimitet i dalje sporan, nada kako će na referendumu dobiti pečat legitimiteta, dok je američki ministar odbrane Chuck Hagel poručio generalu Al-Sisiju da je izuzetno važno organizirati referendum na transparentan način.

(Al Jazeera)

Share This Article