Egipćani izlaze na referendum o novom ustavu

sanel
By sanel

Dvodnevni referendum o novom ustavu, koji počinje danas u Egiptu, mnogi političari i analitičari ocjenjuju kao test popularnosti načelnika glavnog stožera egipatske vojske Abdula Fataha al-Sisija koji je zainteresiran za predsjedničku funkciju poslije svrgavanja Muhameda Mursija.

Prijelazna vlada je donijela odluku o održavanju referenduma  kao prvog od nekoliko plebiscita kojima, kako je najavila, ponovno treba biti ustanovljen izborni sustav do kraja godine.

Novi ustav, ukoliko ga podrže građani na referendumu, zamijenit će ustavni akt koji je svrgnuti predsjednik Mursi potpisao prije nešto više od godinu dana, prethodno odobrenom na referendumu.

Dokumentom će, među ostalim, biti ojačani vojska, policija i sudstvo.

Malo pohvala za nacrt

Nacrt ustava je dobio nešto pohvala i zbog veće zaštite ljudskih prava, čak i ako se ima u vidu da se vlasti obračunavaju s neistomišljenicima i putem novog zakona o ograničavanju prosvjeda, koji je Zapad nedavno kritizirao.

Također se novim ustavom predviđa kažnjavanje diskriminacije, štiti jednakost spolova i jamči veći broj sloboda i ljudskih prava.

General al-Sisi, koji će pratiti izlaznost i postotak birača koji će glasati za ustav, vjerojatno je najpopularniji lider u zemlji poslije svrgavanja Mursija 3. srpnja prošle godine, ali mnogi ga u Egiptu smatraju odgovornim za puč protiv prvog demokratski izabranog i civilnog predsjednika države.

Analitičari podsjećaju kako je sedam mjeseci nakon Mursijevog pada zemlja i dalje žestoko podijeljena, najmanje 1.000 ljudi je izgubilo život u uličnim sukobima, a tisuće pristalica svrgnutog predsjednika su uhićene.

Ispit za al-Sisija

Vlada i sâm general al-Sisi pozvali su Egipćane da izađu na referendum u što većem broju, strahujući da bi mnogi birači zbog straha od nasilja mogli ostati kod kuće.

General al-Sisi je obećao sigurnost birača, a kako je objavljeno više  od 200.000 osoba osiguravat će ne samo 30.000 biračkih mjesta, već i aerodrome i prometnice koje vode prema velikim gradovima.

Iako je al-Sisi potvrdio da ima predsjedničke ambicije, ipak je priznao kako mu se potrebna „podrška građana“ kako bi se kandidirao, pa političari blisku njemu procjenjuju da bi veliki odziv birača i usvajanje ustava bili „pokazatelj“ žele li Egipćani da im al-Sisi bude predsjednik.

Analitičari kažu da se vlada, čiji je legitimitet i dalje sporan, nada kako će na referendumu dobiti pečat legitimiteta, dok je američki ministar obrane Chuck Hagel poručio generalu al-Sisiju da je izuzutno važno organizirati referendum na transparentan način.

(AJ Balkans)

Share This Article