Tunis dobio Izbornu komisiju

sanel
By sanel

Parlament Tunisa izabrao je u srijedu navečer devetočlanu Izbornu komisiju, koja će nadgledati izbore u toj zemlji tokom ove godine, što je ključni korak u tranziciji zemlje prema demokratiji nakon trogodišnjeg početka Arapskog proljeća u toj zemlji.

Izbor devetočlane komisije ključni je dio sporazuma kojim će se prebroditi višemjesečna politička kriza između vladajuće stranke Ennahde i opozicije o tome kako dograditi mladu demokratiju u zemlji, piše Hina.

“Čestitke tuniškom narodu za izboru ovih devet članova. Bio je to težak zadatak, no prevladali smo razlike”, kazao je potpredsjednik Parlamenta Meherzia Laabidi po završetku glasanja.

Glasanje o promjeni Ustava

Prema dogovoru postignutom krajem prošle godine, kako bi se okončale blokade, tuniška Vlada planira se povući sa dužnosti i predati vlast nepolitičkom prelaznom kabinetu, koji će imati ulogu do novih izbora kasnije ove godine.

Tri godine nakon ustanka kojim je svrgnut predsjednik Zine el-Abidine Ben Ali, ova sjevernoafrička zemlja u konačnoj je fazi uspostave pune demokratije koja se smatra modelom za cijelu regiju.

Članovi Parlamenta ovih su dana glasali i o promjenama Ustava zemlje, a Vlada i opozicija već su se dogovorili da će prelaznu vladu voditi inženjer i bivši ministar Mehdi Jomaa.

Mlada tuniška demokratija došla je u opasnost nakon ubistva dvojice opozicionih čelnika koje su prošle godine ubili militanti, što je dovelo do zastoja pregovora između Ennahde i opozicionih stranaka.

Nakon mjeseci protesta, Ennahda se složila s odstupanjem s vlasti, no tek onda kada Vlada i većinom sekularna opozicija okončaju promjene Ustava, utvrde datum izbora i imenuju izbornu komisiju.

Tuniški Parlament počeo je u petak glasati o novom ustavu, koji će pomoći da se ta zemlja vrati na put demokratskog napretka, a očekuje se da će glasanje potrajati najmanje sedmicu, budući da se svaki zastupnik mora pojedinačno izjasniti o 146 članova Ustava.

Prevladano stranačko neslaganje

Prvobitnu raspravu o Nacrtu ustava omele su velike podjele oko uloge islama u jednoj od najsekularnijih zemalja u arapskom svijetu.

Međutim, stranke su prevladale svoja neslaganja.

U nacrtu se navodi da je Tunis “slobodna zemlja, nezavisna, suverena; islam je njena religija, arapski njen jezik, a republika je državno uređenje”.

Tunis je u ponedjeljak potvrdio jednakost “bez diskriminacije svih građana i građanki” u svome budućem ustavu, jedinstvenom dokumentu u arapskom svijetu, iako jednakost između spolova nije izrijekom potvrđena.

Tranzicija Tunisa uglavnom je mirna nakon pobune 2011. godine.

(AJ Balkans)

Share This Article