Erdogan razmatra nova suđenja oficirima

sanel
By sanel

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako bi razmatra mogućnost novih suđenja za stotine vojnih oficira osuđenih zbog planiranja državnog udara.

“Naš stav o ponovljenom suđenju je povoljan”, rekao je Erdogan novinarima prije odlaska na azijsku turneju.

“Prvo moramo uspostaviti pravnu osnovu za nova suđenja”, kazao je.

Erdogan nije obrazložio svoj stav, ali je dodao kako se nada da će dobiti podršku Parlamenta u ovom procesu, javlja AFP.

Vojska traži reviziju

Izjava Erdogana dolazi nakon sastanka održanog tokom vikenda sa šefom Udruženja advokata Metinom Feyziogluom, koji je izložio prijedloge u korist zatvorenih oficira.

Vojna komanda ranije je zatražila reviziju masovnih suđenja tokom kojih su stotine oficira zatvorene 2012 i 2013. godine, rekavši da su neki dokazi protiv njih lažni.

Vladu Turske trenutno potresa korupcijski skandal.

U posljednjoj sedmici 2013. godine turski premijer je smijenio skoro polovinu kabineta, ukupno 10 ministara, poslije velikog korupcijskog skandala, zbog kojeg su ostavke dan ranije podnijela trojica ministara – unutrašnjih poslova, ekonomije i zaštite životne sredine.

U okviru istrage, koja je počela prije deset dana, privedeno je na desetine ljudi bliskih Erdoganovoj Vladi, smijenjeno je 70 policajaca, do suđenja je na slobodu pušteno 33 okrivljenih, a zvanično su optužene i u pritvoru se nalaze 24 osobe, među kojima su i sinovi dvojice doskorašnjih ministara i generalni direktor državne banke Halkbank.

‘Prljava kampanja’

Erdogan, koji vodi tursku Vladu od 2002. godine i lider je konzervativne stranke AKP, opisao je tekuću istragu zbog optužbi za korupciju “prljavom kampanjom protiv Vlade”.

Politička kriza u Turskoj već je koštala tursku ekonomiju više od 100 milijardi dolara, izjavio je zamjenik turskog premijera Bulent Arinc.

Politička kriza donijela je i razdor samoj AKP partiji, a iznjedrila je i borbu aktuelne vlasti s utjecajnim muslimanskim liderom Fethullahom Gulenom, koji od 1999. godine živi u Sjedinjenih Američkim Državama, a koji je svojevremeno bio saveznik aktuelnog premijera.

Gulen, s velikim utjecajem u turskom pravosuđu i policiji, odbacio je optužbe Erdoganovih sljedbenika da je on inicijator istrage o korupciji da bi se oslabio ugled premijera uoči lokalnih izbora u martu.

(AJ Balkans)

Share This Article