Kerry: SAD će pomoći Iraku, ali nećemo slati vojnike

sanel
By sanel

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je u nedjelju kako će SAD pomoći Iraku u borbi protiv boraca povezanih s Al-Qaidom, ali da ne planiraju ponovo poslati svoje vojnike u tu zemlju. Kerry je kazao kako je uvjeren da vlada iračkog premijera Nurija Malikija može poraziti pobunjenike.

Ranije je iračka vlada saopćila da je izgubila kontrolu nad strateškim gradom Faludžom, zapadno od Bagdada.

Borci povezani s Al-Qaidom sada kontroliraju južni dio grada, saopćio je sigurnosni izvor za BBC.

Irački zvaničnici saopćili su da su izgubili kontrolu nad grupom Islamska država Iraka i Levanta, poznatoj pod akronimom ISIS. Irački novinar javio je da plemena u savezništvu s Al-Qaidom drže ostatak Faludže.

Kerry je dao tu izjavu dok je odlazio iz Jerusalema prema Jordanu i Saudijskoj Arabiji kako bi raspravljao o naporima na postizanju mirovnog spoirazuma između Izraelaca i Palestinaca.

– Mi ćemo stati uz vladu Iraka i uz ostale koji se bore protiv napora militanata da je destabiliziraju. Učinit ćemo sve što je u našoj moći. Ne želim ulaziti u detalje – izjavio je Kerry.

– Mi ne razmišljamo o slanju kopnenih trupa tamo. To je njihova borba – dodao je.

Načelnik policije u pokrajini Anbar Hadi Razeij izjavio je da su se njegovi ljudi povukli u gradske zidine i da su građani Faludže “zarobljenici ISIS-a”.

Sukobi su izbili nakon što su vojnici upali u protestni kamp sunitskih Arapa u gradu Ramadiju u ponedjeljak. Oni optužuju vladu pod šiitskim vodstvom da marginalizira sunite. Lokalni sunitski Arapi bijesni su zbog, kako je smatraju, diskriminacije Malikijeve vlade nad njima. Oni također tvrde da je njihova manjinska zajednica pogođena antiterorističkim mjerama koje se provode kako bi se suzbio rast vjerskog nasilja.

Sunitski pobunjenici u posljednjim su mjesecima pojačali napade širom Iraka, dok su šiitske grupe pokrenule smrtonosne osvetničke napade – povećavajući strahovanja od povratka sveobuhvatnom sektaškom sukobu. U srijedu su Ujedinjene nacije saopćile da je najmanje 7.818 civila i 1.050 pripadnika snaga sigurnosti ubijeno u 2013. Ta godišnja brojka žrtava najviša je u posljednjim godinama, ali je ipak još znatno ispod one zabilježene na vrhuncu pobune u 2006. i 2007. godini.

Američke snage okončale su borbenu misiju u Iraku 2010. i napustile su zemlju krajem 2011., nakon što su ušle u nju u 2003. godini u invaziji pod američkim vodstvom koja je imala za cilj svrgnuti s vlasti Saddama Husseina.

(Fena)

Share This Article