Vojne vježbe Izraelaca u palestinskim selima

sanel
By sanel

Organizacije za ljudska prava osudile su Izrael jer je nedavno izveo vojne vježbe u palestinskim gradovima i selima. Mnogi stanovnici Zapadne obale satima su bili u pritvoru bez ikakvog objašnjenja, javlja reporter Al Jazeere Simon McGregor-Wood.

Selo Awarta na okupiranoj Zapadnoj obali sada je mirno. Ali, 5. novembra u selo su ušle stotine izraelskih vojnika. Na fotografijama lokalnog stanovništva zabilježen je njihov dolazak.

U blizini džamije mladi Palestinci bacali su kamenje, a vojnici su uzvratili suzavcem. Petnaest vojnika ušlo je u kuću Salima Darawsheha i preplašilo njegovu trogodišnju ćerku Rubu. Vojnici su zauzeli položaje na krovu.

Nakon što je pala noć, vojnici su bez riječi otišli. Pokazalo se da je bila riječ o vojnoj vježbi.

Kontrola života

“Ne samo da su nam poremetili dnevnu rutinu, nego smo imali osjećaj da nam kontroliraju živote. Kao da pokazuju da mogu ući u moju kuću kad god žele, kako god žele”, izjavio je Salim Darawsheh.

Ovakve stvari dešavaju se širom Zapadne obale. Palestinska sela i gradovi koriste se kao poligoni za obuku. Evakuacijska vježba održana je u Hebronu u augustu. U Hebronu su izraelski vojnici snimljeni tokom treninga na palestinskom groblju.

“Većina Palestinaca navikla je da viđa izraelske vojnike na svojoj zemlji. Ali, ideja da se tokom vježbi nevini ljudi često satima drže pritvoreni u vlastitim domovima mnoge je šokirala”, izvještava McGregor-Wood.

U svoju odbranu, izraelska vojska poslala je Al Jazeeri sljedeće saopćenje: “Ovakve vježbe neophodne su kako bi Izraelske odbrambene snage bile spremne zaštititi svoje građane. Poduzimamo sve što možemo da minimiziramo utjecaj vježbi na život civila.”

Kršenje zakona

Organizacije za ljudska prava tvrde da se simulacijama napada krši zakon i ugrožavaju civili. Takođe, s obzirom na nasilje za koje su odgovorni izraelski doseljenici, pitaju se zašto vojska ne održava vježbe i u jevrejskim naseljima.

Bivši izraelski vojnik Shai Davidovitch kaže da je cilj podsjetiti Palestince ko kontrolira Zapadnu obalu.

“Riječ je o nečemu jako neobičnom, ako razmislite o tome. Vidjeti ljude na svojim ulicama. Nisam siguran da bi ijedan Izraelac pristao da se vježba vrši u ‘mojoj’ ulici i da ulaze u ‘moju’ kuću kao dio obuke. Zbog toga mislim da je to pogrešno”, kazao je Davidovitch.

U Awarti, Salim Darawsheh kaže da vježbe izazivaju bijes i ogorčenje stanovništva i da ne utječu pozitivno ni na ljude, ni na sigurnost uopće.

(AJ Balkans)

Share This Article