Uskraćivanje prava Bošnjaka: Stanje alarmantno na cijelom prostoru RS

sanel
By sanel

U Republici Srpskoj (RS) i dalje se krši ustavni princip o ravnopravnosti i zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u jedinicama lokalne samouprave, uskraćuju se prava da se u osnovnim školama s većinski bošnjačkom djecom nastava organizira i izvodi na bosanskom jeziku, a u budžetu za 2014.godinu smanjena su sredstva i za povratak u taj bh. entitet.

– Ovo su samo neki od problema čije rješavanje se opstruiše, pa i godinama u RS-u – upozorava u razgovoru za Fenu predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović.

Princip ravnopravnosti i konstitutivnosti krši se i kroz simbole lokalnih zajednica.

-Gotovo sve lokalne zajednice i institucije u RS imaju svoje slave, a u njihovim simbolima-grbovima su predstavljena vjerska obilježja jednog naroda-srpskog. Pokrenute su incijative pred Ustavnim sudom RS za preispitivanje ustavnosti i zakonitosti tih simbola, čak se i proglašavaju grbovi i slave neustavnim, ali odluke Ustavnog suda RS-a se ne poštuju i osporeni simboli su još u upotrebi – ističe Hadžiomerović.

U praksi se ne primjenjuje ili sasvim marginalno primjenjuje član 3. Zakona o lokalnoj samoupravi u RS u pogledu nacionalne strukture zaposlenih u administrativnim službama jedinica lokalne samouprave, kao i u pogledu funkcionera koji se biraju u skupštinama općina.

Kao primjer navodi Vlasenicu, u kojoj je s mjesta predsjednika Skupštine općine smijenjen jedini Bošnjak, a vlasti u Foči od početka decembra 2012. godine također se, kako navodi, krše važeći zakonski propisi, jer su predsjednik općine i predsjednik Skupštine općine iz istog naroda – srpskog.

-Ovo su samo neki primjeri samovolje i bezakonja aktuelne vlasti, a loša poruka Bošnjacima koji se vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta, jer je očigledno da se nepoštuju izborni rezultati, krši se princip o zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima jedinica lokalne samouprave, uključujući funkcionere jedinica lokalne samouprave koji se biraju direktno. Članom 166. Zakona o lokalnoj samoupravi decidno je propisano da će se u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu zakona (stupio na snagu 26.novembra 2004. godine) izvršiti primjena člana 3. u općinskoj upravi – napominje predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a u razgovoru za Fenu.

U ministarstvima i drugim organima na nivou entiteta, kao i u javnim preduzećima i ustanovama te njihovim nadzornim odborima nacionalna struktura zaposlenih daleko je, dodaje, od zadovoljavajuće i kriterija koje određuje Ustav RS.

Najaktuelnije pitanje koje Bošnjake u RS stavlja u nezavidan položaj uz očigledno prisutnu opstrukciju i diskriminaciju je uskraćivanje prava da se u osnovnim školama s većinskom bošnjačkom djecom nastava organizuje i izvodi na bosanskom jeziku, u skladu s Ustavom, zakonom i međunarodnim konvencijama.

-Stanje je alarmantno na cijelom prostoru RS, a konkretni primjeri su Srebrenica, Kotor Varoš, Janja, Konjević-Polje, Bratunac, Prijedor i drugi. Klub Bošnjaka je poduzeo niz aktivnosti da pomogne roditeljima i đacima da iskoriste sve zakonske mogućnosti da Bošnjaci mogu ostvarivati sva ljudska prava koja im pripadaju, a oštro smo osudili pokušaje ponovne diskriminacije u osnovnim školama u RS, kao i to što Ministarstvo prosvjete i kulture ne prihvata zahtjeve roditelja i preuzete obaveze da se u osnovnim školama s većinskom bošnjačkom djecom organizuje nastava i izučavanje nacionalne grupe predmeta – ističe Hadžiomerović.

Ukazuje i na drastično i neopravdano smanjena sredstva za povratak u RS iz entitetskog budžeta, koji od 20 do 30 posto pune i Bošnjaci, kao i „kresanje“ granta dobrotvornom društvu “Merhamet”, te za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata i pomoć nerazvijenim općinama.

-Dosadašnja praksa je pokazala da ravnopravnost i konstitutivnost nisu zastupljeni na cijelom prostoru BiH te je Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda mišljenja da je potrebno uspostaviti i ostvariti simetrična, konzistentna i potpuna rješenja u Bosni i Hercegovini, poštujući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama s zaključenim protokolima, ustave BiH i entiteta i druga akta – rekao je Hadžiomerović.

Smatra da odgovarajuća zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih na svim nivoima vlasti u BiH, RS i Federaciji BiH može osigurati neophodni društveni konsenzus i političku volju da BiH, njeni entiteti, općine i gradovi, postignu potrebnu funkcionalnost i efikasnost, što je preduvjet za prosperitetnu budućnost, a time će se ostvariti volja građana za integraciju zemlje u Evropsku uniju.

(Fena)

Share This Article