Jordan na čelu Vijeća sigurnosti UN-a

sanel
By sanel

Jordan je danas preuzeo dvogodišnje predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a, tijela koje će se u narednom periodu baviti sukobima u Siriji, Južnom Sudanu, Centralnoafričkoj Republici, Maliju i ostalim kriznim regionima.

Jordan će biti nova nestalna članica najvišeg tijela UN zajedno sa Čadom, Čileom, Litvanijom i Nigerijom do 31. decembra 2015. godine.

Generalna skupština UN izabrala je početkom decembra Jordan umjesto Saudijske Arabije, nakon što je Rijad odbio mjesto kao znak protesta povodom neaktivnosti Vijeća sigurnosti UN u rješavanju konflikta u Siriji i ostalih kriza na Bliskom istoku.

Ambasador Amana pri UN princ Zeid Raad Zeid al Husein u aprilu prošle godine je pomogao u organizovanju bojkota sastanka Generalne skupštine UN o međunarodnoj pravdi, koji je inicirao Vuk Jeremić, tadašnji predsjednik ovog tijela.

Diplomate iz vrha UN smatraju da će Zeid biti uticajna ličnost u najvažnijem tijelu UN, iako Jordan nema pravo veta, za razliku od stalnih članica – Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD.

(Srna)

Share This Article