Izrael oslobodio još 26 palestinskih zatvorenika

sanel
By sanel

Izrael je u ponedeljak uvečer, u okviru dogvora o obnovi izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, počeo oslobađanje 26 palestinskih zatvorenika koji služe duge kazne za ubistvo Izraelaca. To je treća faza oslobađanja od ukupno četiri planirane.

U prethodne dvije faze oslobođeno je 52 zatvorenika u augustu i oktobru, nakon što su pregovori obnovljeni krajem jula, a četvrta faza planirana je za mart. Ukupno će biti puštena na slobodu 104 Palestinca, koji svi služe kaznu od 19 godine i više za zločine koje su počinili prije potpisivanja mirovnog sporazuma 1993. godine.

Oslobađanje je umnogome uznemirilo porodice žrtava i druge Izraelce. Nekoliko stotina ljudi protestiralo je ispred kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u poslednja tri dana, a sinoć su se neki demonstranti okupili oko doma jednog zatvorenika u istočnom Jerusalimu.

I dok Izraelci oslobođene Palestince smatraju teroristima, palestinska strana ih naziva herojima.

U Ramali na Zapadnoj obali, palestinski predsjednik Mahmud Abas se spremao da ih svečano dočeka. Palestinski ministar za zatvorske poslove Isa Karak je najavio da će se uz doček oslobođenih Palestinaca obilježiti i početak nove kalendarske godine i da je to korak naprijed za slobodu svih palestinskih zatvorenika.

U izraelskim zatvorima je oko 4.700 zatočenih Palestinaca od kojih je većina osuđena za učešće ili planiranje terorističkih napada.

Najveći broj onih koji se noćas puštaju na slobodu je sa Zapadne obale njih 17, šestoro je iz istočnog Jerusalema i troje iz pojasa Gaze.

Nakon prethodne dvije faze oslobađanja Izrael je najavljivao širenje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijma, na kojima Palestinci planiraju da osnuju svoju državu, prenosi Tanjug.

Ovog puta će se, kako je već objavljeno, najaviti izgradnja 1.400 stanova za jevrejske naseljenike u anektiranom istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali. Palestinci upozoravaju da takvi izraelski potezi miniraju mirovni proces.

(FENA)

Share This Article