Napetost između Izraela i Libana

sanel
By sanel

Rakete iz Libana pogodile su sjever Izraela i mada nisu prouzrokovale povrede, Izrael je odgovorio granatiranjem i povećana je napetost u odnosima dvije neprijateljske zemlje.

Stanovnike Kyriat Shmone probudile su snažne eksplozije, a policijski portparol Micky Rosenfeld potvrdio je da nije bilo povreda, ni štete. Ubrzo potom izraelska vojska je odgovorila artiljerijskom vatrom.

“Dvadesetak granata ispaljenih s izraelskog teritorija palo je na granično područje Arkub, nakon što su ispaljene rakete prema Izraelu u nedjelju ujutro”, rekao je jedan libanski izvor sigurnosti, navodi Hina.

Libanska novinska agencija javila je da je granično područje granatirano, nakon što su rakete pogodile Izrael, prenio je AP.

Dvadeset granata

Agencija je precizirala da je više od 20 granata pogodilo planinski region oko  južnog pograničnog područja Rahaja, prenosi Tanjug.

Izraelski ministar odbrane Moshe Yaalon poručio je da Izrael “neće tolerirati” takve napade i da smatra vladu i armiju Libana odgovornim za svaku vatru koja potiče sa njihove teritorije.

“Nećemo dozvoliti da incidenti kao što su ovi ovog jutra prođu mirno. Ne preporučujem nikome da testira naše strpljenje i našu odlučnost da štitimo sigurnost naroda Izraela”, rekao je on.

Relativni mir

Izraelsko-libanska granica je relativno mirna nakon jednomjesečnog rata u ljeto 2006. godine između izraelske vojske i gerilaca proiranskog Hezbollaha.

Ipak, bilo je sporadičnog nasilja, uključujući i  incident ranije ovog mjeseca kada je libanski vojni snajperista ubio izraelskog vojnika.

Godine 2010. libanske snage ubile su visokog izraelskog vojnika i Izrael je odgovorio artiljerijskom vatrom ubivši tri Libanca. Međutim, malo je bilo raketiranja otkako su dvije strane pristale na prekid vatre kojim je okončan spomenuti rat.

Taj sukob je izbio nakon  što su gerilci Hezbollaha prešli granicu i oteli dva vojnika. U njemu je poginulo oko 1.200 ljudi u Libanu i 160 Izraelaca.

Prethodno su Izrael i Liban ratovali još nekoliko puta, tako da je i najmanji incident opasan, jer može da izazove veći sukob.

(AJ Balkans)

Share This Article