Erdogan: Uz Allahovu pomoć srušit ćemo otpor i zatvoriti vrata staroj Turskoj

sanel
By sanel

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi želio da on sudi Vrhovnom savjetu sudija i tužilaca ( HSIK ) da ima odgovarajuća ovlaštenja.
“Odavdje, ja zvanično podnosim žalbu. HSIK je prekršio zakon. Oni su prekršili član 138 Ustava o davanju izjave o sprovođenju zakona, dok je predmet pred Upravnim sudom. Sada pitam: ko će suditi HSIK? Da li znate ko će to uraditi? Narod,” rekao je Erdogan na konferenciji u gradu Sakarya 27. decembra.
“Volio bih da im mi sudimo, da imamo odgovarajuća ovlaštenja.”

HSIK je saopćio 26. decembra da je inicijativa Vlade da promijeni procedure za sprovođenje zakona, a koja obavezuje tužioce i policijske šefove da traže saglasnost nadležnih prije preduzimanja bilo kakve akcije, bila neustavna. Upravni sud je poništio dekret sutradan.
Erdogan je takođe prozvao tužioca Muamera Aktasa koji je oštro kritikovao vladu.

“Može li tužilac da daje izjavu ispred suda? Može li nešto takvo da se desi? Za nas, takva vrsta tužioca je crna ovca pravde. Kako možete to da radite?”, rekao je Erdogan, navodi Hurriyet.

“Sada pitam HSIK. Ja takođe podnosim žalbu zbog ovog tužioca. Šta ćete uraditi ili šta ste uradili u vezi sa ovom osobom?”.
Erdogan je nastavio svoje kritike protiv tužioca i pitao ga: “Za koga radiš? Ako ti to ne objasniš, mi ćemo.”
Sukob između njegove vlade i pokreta islamskog učenjaka Fethulaha Gulena opisao je kao sukob između stare i nove Turske, a “operaciju” protiv korupcije kao opstrukciju vladinih nastojanja da izgrade novu Tursku.

“Turska je na raskrsnici: Ili će stara Turska nastaviti ili će nova Turska prevladati. Otpor je protiv izgradnje nove Turske. Ali ja vam kažem da je ovo poslednji otpor.. Uz Božiju pomoć, mi ćemo srušiti taj otpor i zatvorit ćemo vrata staroj Turskoj”, rekao je on.
“Oni neće moći zaustaviti izgradnju nove Turske.”

Još jedan gubitnik ovog procesa biće “lobi haosa” koji čine strane sile, interesni lobiji i oni koji su protiv izgradnje Turske, rekao je Erdogan.
“Mi ćemo krenuti naprijed ka 2023. Interesni lobi, lobi terora će izgubiti. Izaći ćemo jači iz ovog procesa.”
Podsjećajući da tužioci pokušavaju da pokrenu novu operaciju korupcije protiv turske direkcije željeznica, Erdogan je rekao: “Zašto se okreću željeznicama? Zato što pravimo brzi voz.”

U obraćanju kasnije u toku dana Erdogan je rekao da suverenitet pripada narodu, a ne pravosudnim institucijama.
“Svi treba da budu svjesni svog mjesta u Ustavu”, rekao je on.

Ponavljajući da “svjetske sile” stoje iza operacije, Erdogan je povezao trenutne događaje sa protestima iz Gezi Parka.
“Oni nisu uspjeli sa događajima u parku Gezi. Sada pokušavaju ovo. Ali neće uspjeti.”

(vakat.ba)

Share This Article