Izrael planira izgraditi još 1400 domova na Zapadnoj obali

sanel
By sanel

Izrael planira izgraditi još 1.400 domova u svojim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali i objavit će te projekte iduće sedmice nakon oslobađanja grupe palestinskih zatvorenika, saopćio je izraelski zvaničnik u petak.

Palestinci tvrde da bi svako dodatno širenje izraelskih naselja na teritoriji koju oni žele za svoju buduću državu moglo ugroziti mirovne pregovore uz američko posredovanje nastavljene u julu nakon trogodišnjeg prekida i trebali bi trajati do aprila.
 
Očekuje se da Izrael oslobodi oko 25 palestinskih zatvorenika, treću grupu koja će biti oslobođena od ponovnog pokretanja razgovora sredinom iduće sedmice, i objavit će uskoro nakon toga novi plan širenja naselja.
 
Zvaničnik izraelske vlade izjavio je da će gradnja oko 600 domova biti objavljena u Ramat Shlomu, naselju uglavnom nastanjenom ultraortodoksnim Jevrejima smještenom u dijelu Zapadne obale koju je Izrael anektirao skupa s istočnim Jerusalemom, što međunarodna zajednica nije priznala.
 
Još 800 domova bit će izgrađno u drugim naseljima na Zapadnoj obali koje Izrael također planira zadržati u svakom budućem mirovnom sporazumu, iako lista još nije finalizirana, izjavio je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman, prenosi Reuters.  

(FENA)

Share This Article