Novi val protesta u Egiptu: Dvije osobe poginule, a 147 uhapšenih

sanel
By sanel

Najmanje dvije osobe su poginule, a 147 uhapšeno u policijskoj intervenciji tokom protesta u Egiptu protiv odluke egipatske vlasti kojom su organizaciju Muslimansko bratstvo stavile na listu terorističkih organizacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator današnjih protesta pod nazivom “Sedmica srdžbe” je Nacionalni pokret protiv vojnog udara u Egiptu, a egipatska policija intervenirala je upotrebom sile.

Bolnički izvori su saopćili da su dvije osobe poginule, a veliki broj povrijeđen tokom nasilne intervencije policije protiv okupljenih demonstranata u Damyatu i Asyutu.

Svjedoci događaja tvrde da je policija, zajedno sa grupom ljudi u civilnoj odjeći, upotrebom vodenih topova, suzavaca i policijskih pumparica rastjerivala demonstrante. Tokom incidenata uništeno je nekoliko policijskih vozila, a isti izvori tvrde da je povrijeđenih bilo i među policijskim osobljem.

Iz egipatskog Ministarstva unutrašnjih poslova su potvrdili da je tokom dana uhapšeno 147 osoba, među kojima i 28 žena, a da je protiv ovih lica pokrenuta istraga zbog “članstva u terorističkoj organizaciji Ihvanu”.

(AA)

Share This Article