Egipat pojačava slamanje Braće

sanel
By sanel

Egipatske vlasti uhapsile su 23 člana Muslimanske braće pod optužbom da su dio terorističke organizacije.

Ljudi su uhapšeni dok su dijelili letke podrške Braći, promovišući ideologiju grupe, te izazivajući nasilje protiv egipatskih snaga sigurnosti, javlja državna agencija Mena.

Jedna osoba poginula je u četvrtak u sukobu studenata, pristaša Muslimanske braće sa stanovnicima četvrti u Kairu u kojoj su demonstrirali, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Policija je suzavcem prekinula sukob studenata univerziteta Al-Azhar sa stanovnicima Nasr Cityja u jugoistočnom dijelu Kaira.

Teroristička grupa

Kada se sukob smirio studenti su s poprišta odnijeli ozlijeđenog koji je kasnije umro.

Egipatske vlasti pojačale su četvrtak pritisak na Muslimansku braću bivšeg predsjednika Muhameda Mursija koji su proglašeni terorističkom organizacijom, a dan je obilježio i napad na autobus u Kairu u kojem je ozlijeđeno petero civila.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da se napadom na autobus želi terorizirati ljude prije ustavnog referenduma 14. i 15. januara.

Riječ je o prvom napadu na civile od vojnog udara prije šest mjeseci.

General Sisi, vrhovni zapovjednik vojske, ministar obrane i zamjenik premijera, obećao je da će “eliminisati teroriste” i vratiti “stabilnost” u zemlji.

Zabrinutost State Departmenta

Američki državni sekretar John Kerry je izazio zabrinutost zbog napada na Muslimansku braću.

Kerry je osudio samoubilačke napade u Mansouri i Kairu, piše u izjavi State Departmenta.

Ovaj američki diplomata je također izrazio „zabrinutost što je privremena egipatska vlada Muslimansku braću proglasila terorističkom organizacijom, kao i zabrinutost zbog nedavnih hapšenja i pritvaranja“, kaže glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Reporter Al Jazeere Peter Greste rekao je da se svako koga osude da je viši zvaničnik Braće, ili da je finansijski pomagao grupu, suočava sa doživotnim zatvorom.

“Efekti ovoga su jako duboki. Ideologiju Braće ne promovišu samo ljudi. Tu je i mnogo dobrotvornih ustanova koje Braća podržavaku, koji rade u najsiromašnijim dijelovima Egipta i koje se već sada gase”, kaže Greste.

(AJ Balkans)

Share This Article