Angolska vlada opet negirala zabranu islama u toj zemlji

sanel
By sanel

Vlada Angole još jednom opovrgla tvrdnje da je u zemlji zabranjena vjera islam. Ministar vanjskih poslova ove zemlje Rebelo Chicoti u odgovoru na pismo generalnog sekretara Organizacije islamske saradnje (OIC) Ekmeledina Ihsanoglua porekao je špekulacije nekih medija da je u njegovoj zemlji zabranjena islamska vjera, javlja Anadolu Agency.

U saopćenju iz OIC-a navodi se kako je Ihsanoglu, reagirajući na vijesti pojedinih medija o rušenju džamija i zabrani islama u Angoli poslao pismo ministru vanjskih poslova te zemlje Rebelou Chicotiju. Chicoti je u odgovoru porekao te tvrdnje te kazao kako je u njegovoj zemlji srušena jedna džamija koja je bila bespravno izgrađena.

Chicoti je podsjetio da su vjerske slobode u Angoli ustavom zagarantovane i da pored islama u zemlji postoje i druge religije. Također je kazao kako u zemlji djeluju neke ilegalne islamske grupacije kao i to da postoje neke nepriznate vjerske skupine.

U saopćenju se navodi da će Ihsanoglu o pitanju sporne tvrdnje i dalje biti u kontaktu sa vlastima Angole, kao i da će dodatno istražiti navode o diskriminiranju muslimana u toj zemlji.

(AA)

Share This Article