Stotine zatvorenika u Egiptu štrajkuje glađu

sanel
By sanel

Najmanje tri stotine zatvorenika, uključujući reportera Al Jazeere Abdulla Al Shamija, stupili su u štrajk glađu u Egiptu u znak protesta protiv “maltretiranja” i uslova u kojima su zatvoreni.

Zatvorenici tvrde da su njihove ćelije pune insekata te da im je dozvoljeno da napuste ćelije samo pola sata svakog dana.

Navode da je do 60 ljudi zatvoreno u jednoj ćeliji.

Al Shami je uhapšen tokom nasilnog gušenja demonstracija protiv vojnog udara 14. avgusta.

Muslimanska braća, pokret čije su aktivnosti uglavnom ugušene, objavio je na svom Twitter nalogu da su zatvorenicima “zabranjene posjete, pravni savjeti, medicinska njega, a žive u pretrpanim i nehigijenskim ćelijama”.

Uhapšene vođe Muslimanske braće

Egipatske snage sigurnosti uhapsile su skoro cijelo vodstvo Muslimanske braće, te hiljade članova i simpatizera pokreta otkako je 3. jula svrgnut demokratski izabrani predsjednik Muhamed Mursi.

Politički i društveni pokret sa 85-godišnjom istorijom osvojio je nekoliko izbora nakon pada Hosnija Mubaraka 2011, a Mursi je prošle godine izabran za šefa države.

Njegova jednogodišnja vladavina podijelila je društvo, a vojska ga je svrgnula s vlasti nakon masovnih demonstracija.

Muslimanska braća kažu da nekoliko utjecajnih ličnosti učestvuje u štrajku glađu, uključujući bogatog finansijera i nekadašnjeg predsjedničkog kandidata Khairata al-Shatera, visokog zvaničnika Essama al-Eriana, bivšeg zakonodavca Mohameda Beltagija i Mursijevog savjetnika Essama al-Haddada.

Muslimanska braća nisu saopštila da li i Mursi i vrhovni vođa Braće Mohammed Badie učestvuju u štrajku glađu.

(AJ Balkans)

Share This Article